Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Cześć! Oto pierwszy wpis z cyklu Młodzi Piwowarzy – Krzysztof Pituła i Kornel Radecki testują dla Was najlepsze, najbardziej wartościowe
piwa dostępne w dobrych piwiarniach. Krzysztof od kilku lat degustuje
piwa rzemieślnicze, produkuje swoje, krótkie
serie tego napitku, kapsluje je i wręcza po butelce znajomym. Kornel jest początkującym dziennikarzem, wielbicielem
piwa i bliskim przyjacielem Krzysztofa. Team idealny, majster i degustator pasjonat. Przyznam, że nie piłam nigdy tak dobrego
piwa jak jego ciemne,
miodowe słodowe piwo i
limonkowe jasne lagerowe na amerykańskim chmielu. Wiadomości o
piwie przybliżą Wam specjaliści w swojej branży. Korzystajcie!1.Browar: Grodzisk Mazowiecki
Piwo:
Piwo z GrodziskaStyl: GrodziskieParametry: ekstrakt – 7,7%,
alkohol – 3,1%.
Piwo Grodziskie czyli polski
szampan,
piwo w 100% Made in PolandJak sama nazwa wskazuje produkowane w Grodzisku Wielkopolskim w reaktywowanym przez Fortunę browarze.
Piwo z ponad 700-set letnią tradycją, warzone z użyciem słodu dymionego.
Piwo ma bardzo jasną, słomkową barwę, lecz nie jest klarowne, ale lekko zamglone.Piana bije po oczach swoim śnieżnobiałym odcieniem, jest gęsta, drobna, obfita, oblepia szkło, jednak dość szybko opada.W aromacie przede wszystkim
daje się wyczuć umiarkowaną wędzonkę ale nie
mięsną lecz ogniskową oraz pszeniczny charakter, który nadaje kwaskowości.W smaku jest zdecydowanie wytrawne, goryczka jest również wyczuwalna. Czuć także dymny, ogniskowy posmak oraz lekką kwaskowość.
Piwo jest zdecydowanie lekkie i mocno wysycone, przez co
pije się je niesłychanie lekko.Aromat: 12/14Wygląd: 5/6Smak: 15/18Goryczka: 4/6Odczucie: 5/6
Suma: 41/50
Piwo z Grodziska ma dużą szansę stać się
hitem letnich grillów i upalnych dni. Dzięki swej dużej pijalności i lekkości na pewno ugasi pragnienie i orzeźwi nie jednego piwosza. Stanowi również fajny początek przygody z
piwami wędzonymi dla osób „z poza branży”.
Piwo należy również pochwalić za oprawę wizualną oraz dostępność w znanej
sieci z zielonym płazem2.
Browar: Aecht Schlenkerla Rauchbier aus BambergStyl: UrbockParametry:
alkohol – 6,5%, IBU – 40Urbock jest koźlakiem wędzonym warzonym w Bambergu. Posiada on niemal 350-cioletni rodowód i jest jednym z największych klasyków jak nie największym klasykiem wędzonych piw.
Piwo to jest bez wątpienia jest punktem obowiązkowym każdego fana piw wędzonych
Piwo posiada niesamowitą ciemno miedzianą barwę z głębokim rubinowymi refleksami i jest idealnie klarowne.Piana dobrze się buduje, jest gęsta, drobna i kremowa. Oblepia szkło i pozostaje do końca.Urbock posiada niesamowity aromat
wędzonego boczku oraz
oscypka, który dopełniony jest drzewnym, ogniskowym
dymem. Niestety
daje się wyczuć lekką
alkoholową nutę.W smaku jest umiarkowanie słodkie, nieco zalepiające. Kontrę do
słodyczy stanowi lekko chmielowo-palona goryczka.
Daje się odczuć zdecydowaną, aczkolwiek nie narzucającą się karmelowość. Jest również odczuwalna lekka chlebowość oraz spora wędzonka, która pozostaje w posmaku i ma
szynkowy charakter. Mimo dość ciężkiego charakteru
piwa jest niezwykle ciekawe co przekłada się na sporą pijalność.Aromat: 11/14Wygląd: 6/6Smak: 16/18Goryczka: 5/6Odczucie: 5/6
Suma: 43/503.
Browar: Stu
MostówPiwo: SalamanderStyl: American India Pale aleParametry:
alkohol – 6,8%, ekstrakt – 16%, IBU: 63.American India Pale Ale czyli klasyka
piwnej rewolucji zza oceanu. Czego można spodziewać się po AIPA? Przede wszystkim agresywnej owocowej goryczki skontrowanej słodową podbudową. Jak sobie z tą ikoną poradził Browar Stu Mostów? Zapraszam do recenzjiPo American India Pale Ale można się spodziewać bursztynowej barwy oraz delikatnego zamglenia i tak jest również w przypadku Salamandra. Piana buduje się obfita, gęsta, drobna. Ta lekko kremowa czapa utrzymuje się do ostatniego łyka i pozostawia na szkle obfitą koronkę.Po otwarciu butelki można do razu wyczuć słodkie żółte tropikalne
owoce. Po przelaniu do szkła aromat dość szybko znika i pojawiają się lekkie wady – aromat zielonego
jabłka czyli aldehyd
octowy i delikatny diacetyl.
Piwo w smaku jest zbalansowane. Solidną podbudowę słodową równoważy intensywna goryczka, która ma charakter
owocowo-
ziołowy. Odczucie goryczki pozostaje dość długo, aczkolwiek nie jest ona zalegająca. AIPA ta jest dość treściwa z dobrym, no może lekko za wysokim wysyceniem.Aromat: 10/14Wygląd: 6/6Smak: 15/18Goryczka: 6/6Odczucie: 5/6
Suma: 42/50Podsumowując: Browar Stu
Mostów dość dobrze poradził sobie z tym stylem. Jedynie aromat lekko psuje ogólną ocenę
piwa. Na plus zasługuje również etykieta, która utrzymana jest w nowoczesnym stylu. Wszystko jest czytelne, a pomysł z paskami przedstawiający parametry
piwa według mnie trafiony w 10. Szkoda jedynie, że browar nie podał szczegółowego składu.Powiązane notki:Grzane korzenne
piwo