Wykonanie
Poniedziałek, Sierpień 18, 2014, 19:19
Słodki i delikatny o lekko musującym smaku. To nic innego jak pyszny, zimny,
sorbet z dodatkiem
szampana dla urozmaicenia smaku. To nowy, doskonały sposób na udany deser dla naszych gości na wyjątkową okazję.
Brzoskwinie się skończyły. Te ostatnie, które spadły z drzewa trafiły do miksera. Ostatnio często jem
sorbet brzoskwiniowy, ale tym razem chciałam go urozmaicić. Zamiast
cytryny dałam
pomarańczę, a całość doprawiłam sporą ilością
szampana. Deser marzenie! Należy jednak pamiętać, że nie nadaje się on dla dzieci, kierowców i kobiet w ciąży ze względu na zawarty w nich
alkohol.Składniki:650 g miąższu z
brzoskwiń, bez skórki1/2 szklanki
cukruskórka starta z połówki
pomarańczysok z jednej
pomarańczy2/3 szklanki
szampanaPrzygotowanie:Miąższ z
brzoskwiń zmiksować blenderem. Dodać
cukier, skórkę i sok z
pomarańczy i
szampana. Ponownie zmiksować i całość schłodzić do temperatury lodówkowej.Mieszaninę wymieszać i przelać do maszynki do
lodów. Postępować wg instrukcji. Gotowe
lody umieścić w zamrażarce.Bez maszyny: Przelać mieszaninę do wysokiego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Wyciągać co 30 minut i miksować. Czynność powtarzać przez około 2-3 godziny.
Lody są wyśmienite. To pierwszy mój taki pomysł i chyba nie ostatni. Po głowie chodzi mi już
malibu i mieszanka
kokosa z
ananasem. :)