ßßß Cookit - przepis na Sorbet brzoskwiniowy z szampanem

Sorbet brzoskwiniowy z szampanem

nazwa

Wykonanie

Poniedziałek, Sierpień 18, 2014, 19:19
Słodki i delikatny o lekko musującym smaku. To nic innego jak pyszny, zimny, sorbet z dodatkiem szampana dla urozmaicenia smaku. To nowy, doskonały sposób na udany deser dla naszych gości na wyjątkową okazję.
Brzoskwinie się skończyły. Te ostatnie, które spadły z drzewa trafiły do miksera. Ostatnio często jem sorbet brzoskwiniowy, ale tym razem chciałam go urozmaicić. Zamiast cytryny dałam pomarańczę, a całość doprawiłam sporą ilością szampana. Deser marzenie! Należy jednak pamiętać, że nie nadaje się on dla dzieci, kierowców i kobiet w ciąży ze względu na zawarty w nich alkohol.
Składniki:
650 g miąższu z brzoskwiń, bez skórki
1/2 szklanki cukru
skórka starta z połówki pomarańczy
sok z jednej pomarańczy
2/3 szklanki szampana
Przygotowanie:
Miąższ z brzoskwiń zmiksować blenderem. Dodać cukier, skórkę i sok z pomarańczy i szampana. Ponownie zmiksować i całość schłodzić do temperatury lodówkowej.
Mieszaninę wymieszać i przelać do maszynki do lodów. Postępować wg instrukcji. Gotowe lody umieścić w zamrażarce.
Bez maszyny: Przelać mieszaninę do wysokiego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Wyciągać co 30 minut i miksować. Czynność powtarzać przez około 2-3 godziny.
Lody są wyśmienite. To pierwszy mój taki pomysł i chyba nie ostatni. Po głowie chodzi mi już malibu i mieszanka kokosa z ananasem. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_64_sorbet-brzoskwiniowy-z-szampanem.html