Kajmakowy mazurek z migdałami

nazwa

Wykonanie

Jak już wspominałam, jutro rano jedziemy do moich Rodziców, więc dzisiaj cały dzień spędziłam przy piekarniku. Oprócz poniższego mazurka upiekłam jeszcze raz babkę makowo-migdałową i muślinową babkę z bakaliami . Mój Pan i Władca, który postanowił pomóc w kuchni, zaczął snuć plany podarowania mi zmywarki do naczyń (poprosiłam go o zmywanie naczyń po każdym przygotowywanym cieście. Trochę się nastał przy zlewie :))
Składniki :
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
żółtko
puszka skondensowanego mleka słodzonego*
2 łyżki kakao
10 dag migdałów
Najpierw przygotuj ciasto na spód: do miski przesiej mąkę, dodaj posiekane masło, cukier, szczyptę soli i żółtko. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywcza i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj i wytnij spód w kształcie jajka (lub po prostu wyłóż nim formę). Z pozostałych okrawków ciasta możesz powycinać różne kształty i zrobić z nich ozdobne brzegi mazurka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut (aż nabierze złotego koloru) – oczywiście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj kajmak, czyli zamkniętą puszkę z mlekiem słodzonym gotuj przez 2 godziny w garnku tak, aby puszka była cały czas pod wodą. Kiedy lekko przestygnie, otwórz puszkę, dodaj kakao i wylej jeszcze ciepłą masę na upieczony wcześniej blat.
Migdały, jeśli są w skórkach, zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź i obierz. Udekoruj nimi mazurek.
*lub pół puszki gotowej masy kajmakowej
Related Posts
Babka na winie musującym
Makowo-migdałowa biała babka wielkanocna
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Biscotti di Prato (cantucci)
Tarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą
Źródło:http://agatagotuje.pl/mazurek-kajmakowy-z-migdalami