Wykonanie
Jak już wspominałam, jutro rano jedziemy do moich Rodziców, więc dzisiaj cały dzień spędziłam przy piekarniku. Oprócz poniższego mazurka upiekłam jeszcze raz babkę
makowo-
migdałową i muślinową babkę z
bakaliami . Mój Pan i Władca, który postanowił pomóc w kuchni, zaczął snuć
plany podarowania mi zmywarki do naczyń (poprosiłam go o zmywanie naczyń po każdym przygotowywanym cieście. Trochę się nastał przy zlewie :))
Składniki :20 dag
mąki pszennej10 dag
masła3 czubate łyżki
cukruszczypta
soliżółtkopuszka skondensowanego
mleka słodzonego*2 łyżki
kakao10 dag
migdałówNajpierw przygotuj ciasto na spód: do miski przesiej
mąkę, dodaj posiekane
masło,
cukier, szczyptę
soli i
żółtko. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywcza i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj i wytnij spód w kształcie
jajka (lub po prostu wyłóż nim formę). Z pozostałych okrawków ciasta możesz powycinać różne kształty i zrobić z nich ozdobne brzegi mazurka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut (aż nabierze złotego koloru) – oczywiście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przygotuj kajmak, czyli zamkniętą puszkę z
mlekiem słodzonym gotuj przez 2 godziny w garnku tak, aby puszka była cały czas pod
wodą. Kiedy lekko przestygnie, otwórz puszkę, dodaj
kakao i wylej jeszcze ciepłą masę na upieczony wcześniej blat.
Migdały, jeśli są w skórkach, zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź i obierz. Udekoruj nimi mazurek.*lub pół puszki gotowej masy kajmakowejRelated PostsBabka na
winie musującymMakowo-migdałowa biała babka wielkanocna
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBiscotti di Prato (cantucci)
Tarta z
orzeszkami ziemnymi,
kajmakiem i
czekoladą