ßßß
Składniki :20 dag mąki pszennej10 dag masła3 czubate łyżki cukruszczypta soliżółtkopuszka skondensowanego mleka słodzonego*2 łyżki kakao10 dag migdałówNajpierw przygotuj ciasto na spód: do miski przesiej mąkę, dodaj posiekane masło, cukier, szczyptę soli i żółtko. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywcza i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj i wytnij spód w kształcie jajka (lub po prostu wyłóż nim formę). Z pozostałych okrawków ciasta możesz powycinać różne kształty i zrobić z nich ozdobne brzegi mazurka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut (aż nabierze złotego koloru) – oczywiście na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przygotuj kajmak, czyli zamkniętą puszkę z mlekiem słodzonym gotuj przez 2 godziny w garnku tak, aby puszka była cały czas pod wodą. Kiedy lekko przestygnie, otwórz puszkę, dodaj kakao i wylej jeszcze ciepłą masę na upieczony wcześniej blat.Migdały, jeśli są w skórkach, zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź i obierz. Udekoruj nimi mazurek.*lub pół puszki gotowej masy kajmakowejRelated PostsBabka na winie musującymMakowo-migdałowa biała babka wielkanocnaRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBiscotti di Prato (cantucci)Tarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą