Wykonanie
Nie
będę się rozwodziła na temat tego lodowatego białego paskudztwa, które chyba wszyscy mamy na parapetach, chodnikach, trawnikach i powyżej uszu.
Powiem tylko, że mnie to ohydztwo zainspirowało do upieczenia wielkanocnej baby – tak w ramach zaklinania losu, żeby pogonił nieco tę ospałą wiosnę. Przecież w lany poniedziałek nie będziemy się rzucać
śnieżkami!Moja babka, jak widać na załączonym obrazku, wyrosła ponad normę/formę. Polałam ją
białą czekoladą i przyozdobiłam migdałowymi
płatkami. Można powiedzieć, że koresponduje z obecną aurą, ale jest za to dużo przyjemniejsza 😉
Składniki :20 dag
mąki pszennej10 dag
mąki ziemniaczanej25 dag
masła (lub
margaryny)25 dag
cukru4
jajka12 dag
maku1 łyżeczka
sody oczyszczonej (lub 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia)100 ml
mleka2 łyżeczki
olejku migdałowego*
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formyPolewa:tabliczka
białej czekolady1 łyżeczka
masła2 łyżki kremówki2-3 łyżki
migdałów w płatkach
Masło rozpuść w rondelku, następnie ostudź i zmiksuj z
cukrem, dodając po jednym
jajka i
olejek migdałowy. Do jednolitej masy przesiej obie
mąki z
sodą (lub
proszkiem do pieczenia), zmiksuj. Wlej
mleko i wsyp
mak. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem, oprószonej
bułką tartą formy. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na wszelki wypadek sprawdź ciasto patyczkiem).Przygotuj polewę: w kąpieli
wodnej rozpuść
czekoladę, dodaj do niej
masło i kremówkę, po czym dokładnie wymieszaj. Polej nią ostudzone ciasto i posyp
płatkami migdałowymi.
*około 1/3 buteleczkiRelated Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąBabka na
winie musującymBiscotti di Prato (cantucci)