ßßß
Składniki :20 dag mąki pszennej10 dag mąki ziemniaczanej25 dag masła (lub margaryny)25 dag cukru4 jajka12 dag maku1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)100 ml mleka2 łyżeczki olejku migdałowego*bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formyPolewa:tabliczka białej czekolady1 łyżeczka masła2 łyżki kremówki2-3 łyżki migdałów w płatkachMasło rozpuść w rondelku, następnie ostudź i zmiksuj z cukrem, dodając po jednym jajka i olejek migdałowy. Do jednolitej masy przesiej obie mąki z sodą (lub proszkiem do pieczenia), zmiksuj. Wlej mleko i wsyp mak. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem, oprószonej bułką tartą formy. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na wszelki wypadek sprawdź ciasto patyczkiem).Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj do niej masło i kremówkę, po czym dokładnie wymieszaj. Polej nią ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałowymi.
*około 1/3 buteleczkiRelated PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBabka ziemniaczana z białą kiełbasąBabka na winie musującymBiscotti di Prato (cantucci)