Makowo-migdałowa biała babka wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Nie będę się rozwodziła na temat tego lodowatego białego paskudztwa, które chyba wszyscy mamy na parapetach, chodnikach, trawnikach i powyżej uszu. Powiem tylko, że mnie to ohydztwo zainspirowało do upieczenia wielkanocnej baby – tak w ramach zaklinania losu, żeby pogonił nieco tę ospałą wiosnę. Przecież w lany poniedziałek nie będziemy się rzucać śnieżkami!
Moja babka, jak widać na załączonym obrazku, wyrosła ponad normę/formę. Polałam ją białą czekoladą i przyozdobiłam migdałowymi płatkami. Można powiedzieć, że koresponduje z obecną aurą, ale jest za to dużo przyjemniejsza 😉
Składniki :
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
25 dag masła (lub margaryny)
25 dag cukru
4 jajka
12 dag maku
1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
100 ml mleka
2 łyżeczki olejku migdałowego*
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Polewa:
tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka masła
2 łyżki kremówki
2-3 łyżki migdałów w płatkach
Masło rozpuść w rondelku, następnie ostudź i zmiksuj z cukrem, dodając po jednym jajka i olejek migdałowy. Do jednolitej masy przesiej obie mąki z sodą (lub proszkiem do pieczenia), zmiksuj. Wlej mleko i wsyp mak. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj i przelej do wysmarowanej tłuszczem, oprószonej bułką tartą formy. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na wszelki wypadek sprawdź ciasto patyczkiem).
Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj do niej masło i kremówkę, po czym dokładnie wymieszaj. Polej nią ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałowymi.
*około 1/3 buteleczki
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Babka na winie musującym
Biscotti di Prato (cantucci)
Źródło:http://agatagotuje.pl/makowo-migdalowa-biala-baba-wielkanocna