Wykonanie
Idą święta. Przyznam, że wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia ze względu na to, co pojawia się na
stole :)A jak święta to baby, mazurki i paschy.W tym roku na pierwszy ogień poszła babka - w
sumie przepis wybrałam bo nie zaczynał się od zdania "weź
kopę jaj", a w przepisie jak byk pisano o 4.Babka zachwyciła moją koleżankę z pracy, więc przepis dedykuję Iwonie :)
Składniki:200 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła (dałam 200 g, czyli kostkę)4
jajka250 g
cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g)200 g
mąki ziemniaczanej1 szklanka
maku1/3 szklanki
mlekaDodatkowo:
masło i
bułka tarta do wysypania formyW jednej misce dokładnie mieszamy
mąką z
proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ucieramy
masło dodając po jednym
jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje - dodajemy
cukier,
mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy
mak i
mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą.Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut.Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :)Smacznego :)
Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu Kuchnia (04/2014)