ßßß
Składniki:200 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia250 g masła (dałam 200 g, czyli kostkę)4 jajka250 g cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g)200 g mąki ziemniaczanej1 szklanka maku1/3 szklanki mlekaDodatkowo: masło i bułka tarta do wysypania formyW jednej misce dokładnie mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ucieramy masło dodając po jednym jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje - dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut.Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :)Smacznego :)


Przepis pochodzi z kwietniowego numeru magazynu Kuchnia (04/2014)