ßßß

Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makoweCiasto:5 jajek150 g cukru120 g mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka proszku do pieczenia200 g suchego makuBiałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.Krem:3 jaja1 szkl. mleka1 szkl. cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 kostka masłaJaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąki i dokładnie mieszając. Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą.Smacznego