ßßß Cookit - przepis na Makowy przekładaniec

Makowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Wiosna Kochani, w końcu ją widać, słychać i czuć w powietrzu i do tego to słónce wdzierające się do każdego zakamarka, po prostu bajka. Trzeba się cieszyć, korzystać z pogody i ładować baterie po zimie. Ta pogoda skłania mnie do zabrania się za porządki, jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości.
Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe
Ciasto:
5 jajek
150 g cukru
120 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g suchego maku
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier a następnie żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Krem:
3 jaja
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąki i dokładnie mieszając. Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/03/makowy-przekadaniec.html