Wykonanie
Wiosna Kochani, w końcu ją widać, słychać i czuć w powietrzu i do tego to słónce wdzierające się do każdego zakamarka, po prostu bajka. Trzeba się cieszyć, korzystać z pogody i ładować baterie po zimie. Ta pogoda skłania mnie do zabrania się za porządki, jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości.
Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho
makoweCiasto:5
jajek150 g
cukru120 g
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
proszku do pieczenia200 g suchego
makuBiałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier a następnie
żółtka. Stopniowo do masy jajecznej dodawać suche składniki, wymieszać delikatnie szpatułką. Piec w 180ºC około 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.Krem:3
jaja1 szkl.
mleka1 szkl.
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 kostka
masłaJaja ubijamy z
cukrem na puch, dodajemy
mąki i dokładnie mieszając.
Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy masę jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie
masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by
masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto
makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy
czekoladą.Smacznego