ßßß Cookit - przepis na PIEGUS

PIEGUS

nazwa

Wykonanie

Przepis z mojego "wiekowego" brulionu ze sprawdzonymi przepisami z domu rodzinnego... Dla NieAlergika.
Składniki:
250g margaryny (użyłam masła)
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maku
3/4 szklanki mleka lub wody
2 łyżki proszku do pieczenia lub sody
olejek migdałowy
Margarynę, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę (robię to mikserem). Dodać mleko/wodę i wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, suchy mak, dodać olejek, wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek, przełożyć do formy. Piec do suchego patyczka (u mnie ok. 50 min. w 180 stopniach). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/03/piegus.html