ßßß
Masa ziemniaczana:8 średnich ziemniaków2 żółtkałyżka mąki ziemniaczanejczubata łyżka mąki pszennejsólpieprz1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)15 dag tartego żółtego sera (u mnie gouda)Farsz:ok. 30 dag mięsa z rosołuduża cebulabiała część pora2 białka2 łyżki pikantnego keczupu1 łyżka koncentratu pomidorowego10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę2 łyżki oliwysól i pieprz1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie)1 czubata łyżeczka ziół prowansalskichZiemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przestudzone przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z obiema mąkami, przyprawami oraz żółtkami (można wszystko razem zmielić – kwestia posiadanego sprzętu).Przygotuj farsz: Mięso z rosołu zmiel, na oliwie podsmaż boczek i odłóż powstałe skwarki. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojony w cienkie krążki por i piórka cebuli. Jak tylko się zeszklą, dodaj mięso, keczup, koncentrat, białka i przyprawy. Farsz powinien być wyraźnie pikantny z pomidorową nutą.Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nim większą część ziemniaków. Na tak przygotowany spód nałóż farsz, wyrównaj i przykryj pozostałą ziemniaczaną masą. Posyp wierzch zapiekanki podłożonymi skwarkami i tartym serem. Zapiekaj przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Świetnie smakuje na gorąco z pikantnym sosem pomidorowym .

Zmodyfikowałam przepis z „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiWielkanocna babka muślinowa z bakaliamiZupa krem z poraKeczup pomidorowo-śliwkowy