ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z rosołu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z rosołu

nazwa

Wykonanie

Okres poświąteczny sprzyja eksperymentom z zagospodarowywaniem wszelakich resztek. Powracam więc do mojego ulubionego tematu, czyli przed Wami kolejny przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Zapiekanka z pewnością przypadnie go gustu fanom konkretnego żarełka prosto z piekarnika. Jest w niej to, co większość mężczyzn bardzo lubi: ziemniory, porcja mięsa, skwareczki i zapiekany ser. Moim zdaniem jest to danie, które idealnie wpisuje się w modny obecnie nurt „comfort food” – jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i wyzwala pozytywne emocje. A to, że ma masę kalorii? Z czegoś trzeba czerpać siłę tej wiosny! Przecież nie z energii słonecznej 😛 (a szkoda)
Masa ziemniaczana:
8 średnich ziemniaków
2 żółtka
łyżka mąki ziemniaczanej
czubata łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
15 dag tartego żółtego sera (u mnie gouda)
Farsz:
ok. 30 dag mięsa z rosołu
duża cebula
biała część pora
2 białka
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie)
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przestudzone przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z obiema mąkami, przyprawami oraz żółtkami (można wszystko razem zmielić – kwestia posiadanego sprzętu).
Przygotuj farsz: Mięso z rosołu zmiel, na oliwie podsmaż boczek i odłóż powstałe skwarki. Na wytopionym tłuszczu podsmaż pokrojony w cienkie krążki por i piórka cebuli. Jak tylko się zeszklą, dodaj mięso, keczup, koncentrat, białka i przyprawy. Farsz powinien być wyraźnie pikantny z pomidorową nutą.
Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem i wyłóż na nim większą część ziemniaków. Na tak przygotowany spód nałóż farsz, wyrównaj i przykryj pozostałą ziemniaczaną masą. Posyp wierzch zapiekanki podłożonymi skwarkami i tartym serem. Zapiekaj przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Świetnie smakuje na gorąco z pikantnym sosem pomidorowym .
Zmodyfikowałam przepis z „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Wielkanocna babka muślinowa z bakaliami
Zupa krem z pora
Keczup pomidorowo-śliwkowy
Źródło:http://agatagotuje.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-z-rosolu