ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 800 gramówmięso wołowe mielone 400 gramówcebula 2 sztukpomidory 3 sztukpapryka 2,5 sztukmleko 0,75 szklanekżółtka 2 sztukser żółty 50 gramówmasło 3 łyżek stołowycholiwa 2 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkizioła prowansalskie według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Mieszając, smażyć mięso na rozgrzanej oliwie, aż zbrązowieje. Dodać oczyszczone, posiekane cebule oraz czosnek i smażyć 3 minuty. Wymieszać z oczyszczonymi, pokrojonymi paprykami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi pomidorami. Mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusić jeszcze 20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odsączone zmielić. Dodać 2 łyżki masła, mleko, żółtka oraz starty ser (łyżkę odłożyć). Mieszając, doprawić do smaku gałką oraz pieprzem. Masłem posmarować naczynie do zapiekania, ułożyć połowę ziemniaków, a na nich duszoną wołowinę i przykryć resztą ziemniaków, robiąc łyżką ozdobne wgłębienia. Całość posypać resztą startego sera i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 800 gramówmięso wołowe mielone 400 gramówcebula 2 sztukpomidory 3 sztukpapryka 2,5 sztukmleko 0,75 szklanekżółtka 2 sztukser żółty 50 gramówmasło 3 łyżek stołowycholiwa 2 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkizioła prowansalskie według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Mieszając, smażyć mięso na rozgrzanej oliwie, aż zbrązowieje. Dodać oczyszczone, posiekane cebule oraz czosnek i smażyć 3 minuty. Wymieszać z oczyszczonymi, pokrojonymi paprykami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi pomidorami. Mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusić jeszcze 20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odsączone zmielić. Dodać 2 łyżki masła, mleko, żółtka oraz starty ser (łyżkę odłożyć). Mieszając, doprawić do smaku gałką oraz pieprzem. Masłem posmarować naczynie do zapiekania, ułożyć połowę ziemniaków, a na nich duszoną wołowinę i przykryć resztą ziemniaków, robiąc łyżką ozdobne wgłębienia. Całość posypać resztą startego sera i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia GreckaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: