ßßß Cookit - przepis na Musaka z wołowiną

Musaka z wołowiną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
mięso wołowe mielone 400 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
papryka 2,5 sztuk
mleko 0,75 szklanek
żółtka 2 sztuk
ser żółty 50 gramów
masło 3 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
zioła prowansalskie według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Mieszając, smażyć mięso na rozgrzanej oliwie, aż zbrązowieje. Dodać oczyszczone, posiekane cebule oraz czosnek i smażyć 3 minuty. Wymieszać z oczyszczonymi, pokrojonymi paprykami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi pomidorami. Mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusić jeszcze 20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odsączone zmielić. Dodać 2 łyżki masła, mleko, żółtka oraz starty ser (łyżkę odłożyć). Mieszając, doprawić do smaku gałką oraz pieprzem. Masłem posmarować naczynie do zapiekania, ułożyć połowę ziemniaków, a na nich duszoną wołowinę i przykryć resztą ziemniaków, robiąc łyżką ozdobne wgłębienia. Całość posypać resztą startego sera i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Grecka
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11636/Musaka-z-wolowina