ßßß Cookit - przepis na Grecka mussaka z ziemniakami

Grecka mussaka z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Mussakę robiłam pierwszy raz. Myślałam o niej już wielokrotnie, ale nigdy nie mogłam się zabrać do przygotowania. Przepis ten dostałam od pewnego Greka, z którym miałam przyjemność pracować tego lata. Człowiek ten, ogromnie małomówny, „rozkręcił” się gdy spytałam o najlepszy sposób przygotowania mussaki. Mówił: ” jest wiele sposobów na mussakę, co dom to inaczej, ale moja mama dodawała dudhi”. Uśmiechnęłam się tylko, bo dudhi już troszkę poznałam, wiedziałam jak go użyć i gdzie kupić. Czekałam tylko na okazję i trafiła się kilka dni temu, czytaj: wizyta teściów. Nie wiem jak smakuje ta w Greckiej restauracji, bo nie jadłam, ale moja była pyszna! Warzywa idealnie puściły soki, tworząc rewelacyjny sos, ser złączył warstwy tak, że można było ładnie ją ukroić. Polecam.
SKŁADNIKI:
mięso mielone 800 g
pomidory w puszcze 400 g
ziemniaki 3 duże
bakłażan 2 szt
dudhi 1 szt
cebula 1 mała
ser żółty 300 g
czosnek 4 ząbki
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
sól pieprz
oregano 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
sos beszamelowy:
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno poszatkowaną cebulę i zeszklić ją. Po chwili dodać mięso mielone, Podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną słodką, oregano, zioła prowansalskie oraz pomidory z puszki. Zmniejszyć ogień i dusić ok 25-30 minut.
W tym czasie bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą i dostawić na kilka minut aż puści soki. Dudhi i ziemniaki umyć, pokroić w krążki- niezbyt grube max pół cm. Bakłażana, opłukać i osuszyć, podsmażyć na patelni , u mnie grillowa.
Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem, obsypać odrobiną bułki tartej. Ułożyć warstwę ziemniaków i dudhi. Posypać solą i pieprzem. Posypać odrobiną sera żółtego startego. Dodać całe mięso. Kolejną warstwę ziemniaków oraz bakłażana. Ponownie posypać solą i pieprzem.
przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Dodajemy mleko, sok z cytryny oraz przyprawy. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok 3-4 minuty.
Tak przygotowany sos, wyłożyć do naczynia. Ostatnią warstwą jest tarty ser. Zapiekankę piec prze 50 minut w temp 180 stopni pod przykryciem lub folią aluminiową.
Smacznego
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/26/grecka-mussaka-z-ziemniakami