ßßß
 
            
         SKŁADNIKI:mięso mielone 800 gpomidory w puszcze 400 gziemniaki 3 dużebakłażan 2 sztdudhi 1 sztcebula 1 małaser żółty 300 gczosnek 4 ząbkipapryka mielona słodka 1 łyżeczkasól pieprzoregano 1/2 łyżeczkizioła prowansalskie 1/2 łyżeczkisos beszamelowy:masło 3 łyżkimąka 3 łyżkimleko 2 szklankisok z cytryny 1 łyżkasól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno poszatkowaną cebulę i zeszklić ją. Po chwili dodać mięso mielone, Podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną słodką, oregano, zioła prowansalskie oraz pomidory z puszki. Zmniejszyć ogień i dusić ok 25-30 minut.W tym czasie bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą i dostawić na kilka minut aż puści soki. Dudhi i ziemniaki umyć, pokroić w krążki- niezbyt grube max pół cm. Bakłażana, opłukać i osuszyć, podsmażyć na patelni , u mnie grillowa.Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem, obsypać odrobiną bułki tartej. Ułożyć warstwę ziemniaków i dudhi. Posypać solą i pieprzem. Posypać odrobiną sera żółtego startego. Dodać całe mięso. Kolejną warstwę ziemniaków oraz bakłażana. Ponownie posypać solą i pieprzem.przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Dodajemy mleko, sok z cytryny oraz przyprawy. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok 3-4 minuty.Tak przygotowany sos, wyłożyć do naczynia. Ostatnią warstwą jest tarty ser. Zapiekankę piec prze 50 minut w temp 180 stopni pod przykryciem lub folią aluminiową.Smacznego
SKŁADNIKI:mięso mielone 800 gpomidory w puszcze 400 gziemniaki 3 dużebakłażan 2 sztdudhi 1 sztcebula 1 małaser żółty 300 gczosnek 4 ząbkipapryka mielona słodka 1 łyżeczkasól pieprzoregano 1/2 łyżeczkizioła prowansalskie 1/2 łyżeczkisos beszamelowy:masło 3 łyżkimąka 3 łyżkimleko 2 szklankisok z cytryny 1 łyżkasól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno poszatkowaną cebulę i zeszklić ją. Po chwili dodać mięso mielone, Podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną słodką, oregano, zioła prowansalskie oraz pomidory z puszki. Zmniejszyć ogień i dusić ok 25-30 minut.W tym czasie bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą i dostawić na kilka minut aż puści soki. Dudhi i ziemniaki umyć, pokroić w krążki- niezbyt grube max pół cm. Bakłażana, opłukać i osuszyć, podsmażyć na patelni , u mnie grillowa.Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem, obsypać odrobiną bułki tartej. Ułożyć warstwę ziemniaków i dudhi. Posypać solą i pieprzem. Posypać odrobiną sera żółtego startego. Dodać całe mięso. Kolejną warstwę ziemniaków oraz bakłażana. Ponownie posypać solą i pieprzem.przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Dodajemy mleko, sok z cytryny oraz przyprawy. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok 3-4 minuty.Tak przygotowany sos, wyłożyć do naczynia. Ostatnią warstwą jest tarty ser. Zapiekankę piec prze 50 minut w temp 180 stopni pod przykryciem lub folią aluminiową.Smacznego