ßßß
Składniki:opakowanie makaronu cannelloni500g mięsa mielonego1 łyżeczka bazyli1 łyżeczka oregano400g świeżych pomidorówduża cebulaczosneksólpieprz50g startego żółtego seragałązka pomidorków koktajlowychSos beszamelowy:4 łyżki masła5-6 łyżek mąkiszklanka mlekasólpieprz

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy.
Postanowiłam spróbować czosnku w proszku, który jest bardzo aromatyczny (możecie go zastąpić 3 ząbkami). Dodajemy go do cebuli.
Do cebuli dorzucamy mięso, bazylię i oregano, smażymy około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
W większości przepisów jest informacja, że nie musimy gotować tego makaronu. Ja postanowiłam go odrobinę podgotować z dwóch powodów: 1. Będę miała pewność, że na pewno po upieczeniu będzie miękki. 2. Rurki są o 1cm za długie do moich naczyń żaroodpornych, więc będę musiała je skrócić, a tak będzie mi łatwiej.


Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Pomidory dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 8 minut.
W małym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło.
Do masła powoli dodajemy mąkę i zimne mleko cały czas mieszając. Gdy sos zgęstniej doprawiamy solą i pieprzem.

Cannelloni nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cannelloni polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Na koniec układamy połówki pomidorków koktajlowych. Pieczemy w 180ºC przez 20-30 minut.

Smacznego.