Wykonanie
Uwielbiam włoską kuchnię. Za prostotę i smak. Połączenie świeżej
bazylii, sosu z
pomidorów, pysznej
oliwy z oliwek i
makaronu sprawia, że nie
mogę oderwać się od podjadania tego dania juz podczas jego przygotowywania. Zawsze robię sosu odrobinę więcej gdyż sporo znika podczas próbowania. Przepis wydaje się długi i skomplikowany, lecz uwierzcie mi, że jest jest to danie niezwykle proste a smak zaś niesamowity.
Składniki (dla 4 osób):
Makaron do Lasagneja zużyłem 12 płatów – po 3 na każdą warstwę. Zależy to jednak od wielkości naczynia w którym przygotowujecie potrawę.30 – 40 dkg
żółtego seraSos bolognese:500 g
mięsa mielonego1 puszka
pomidorów3 łyżki
koncentratu pomidorowegoświeża
bazylia ( nie jest obowiązkowa ale znacznie podnosi walory smakowe sosu)suszona
bazylia i
oregano4 ząbki
czosnku2 średnie
cebuleoliwa z oliweksól i
pieprzSos beszamelowy:2 łyżki
masła1 – 1,5 szklanki
mleka3 łyżki
mąkisól i
pieprzPrzygotowanie:Sos bolognese:Drobno siekamy
czosnek i
cebulę. Na patelnię wlewamy
oliwę , dodajemy posiekany
czosnek i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Dzięki powolnemu podgrzewaniu
czosnek odda więcej aromatów
oliwie. Jeśli macie świeżą
bazylię siekamy ją drobno. Gdy
czosnek będzie nabierał złocistego koloru dodajemy posiekaną
bazylję i przesmażamy przez dwie minuty po czym dodajemy posiekaną wczesniej
cebulę. Smażymy wszystko do momentu aż
cebula będzie szklista i dodajemy
mięso mielone. Dobrze jest
mięso kłaść drobnymi partiami a nie całą porcję od razu. Dzięki temu zabiegowi unikniecie grudek ciężkich do rozbicia
potem.
Mięso solimy i peprzymy odrobine oraz dodajemy suszone roztarte w dłoniach
oregano i
bazylję . Gdy
mięsko już będzie usmażone dodajemy
pomidory oraz
przecier pomidorowy, mieszamy i pozwalamy by sos dusił się na wolnym ogniu kilka minut. Sprawdzamy smak i wrazie potrzeby solimy i
pieprzymy.
Sos beszamelowy:Do garnka wkładamy
masło i na małym ogniu roztapiamy je. Dodajemy
mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy część
mleka i trzepaczką lub widelcem mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Dolewamy kolejną porcję
mleka i powtarzamy czynność. Sos powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Po uzyskaniu tego efektu zdejmujemy z ognia.
Makaron:Gotujemy w garnku osoloną
wodę. Płaty wkładamy porcjami po 3 – 4 sztuki i gotujemy około 4 minuty co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy i rozkładamy je osobno by się nie posklejały i gotujemy kolejną porcję.Lasagne:Naczynie żaroodporne smarujemy lekko
oliwą z oliwek. Na dno wykładamy warstwę płatów na nie porcję sosu bolognese i następnie
sos beszamelowy. Postępujemy tak z każdą warstwą pamiętając, że zakończyć musimy
sosem beszamelowym. Obsypujemy wszystko
startym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Gdy
ser będzie już lekko przypieczony znaczy to, że możemy przystąpić do pałaszowania.Smacznego!!
Incoming search terms:lasagne bologneseszybka lasagneprosty przepis na lasagneprosty przepis na lasagne z
mięsem mielonymlazania przepis prostylasagne prosty przepisprosta lasagne