ßßß
Składniki (dla 4 osób):Makaron do Lasagneja zużyłem 12 płatów – po 3 na każdą warstwę. Zależy to jednak od wielkości naczynia w którym przygotowujecie potrawę.30 – 40 dkg żółtego seraSos bolognese:500 g mięsa mielonego1 puszka pomidorów3 łyżki koncentratu pomidorowegoświeża bazylia ( nie jest obowiązkowa ale znacznie podnosi walory smakowe sosu)suszona bazylia i oregano4 ząbki czosnku2 średnie cebuleoliwa z oliweksól i pieprzSos beszamelowy:2 łyżki masła1 – 1,5 szklanki mleka3 łyżki mąkisól i pieprz
Przygotowanie:Sos bolognese:Drobno siekamy czosnek i cebulę. Na patelnię wlewamy oliwę , dodajemy posiekany czosnek i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Dzięki powolnemu podgrzewaniu czosnek odda więcej aromatów oliwie. Jeśli macie świeżą bazylię siekamy ją drobno. Gdy czosnek będzie nabierał złocistego koloru dodajemy posiekaną bazylję i przesmażamy przez dwie minuty po czym dodajemy posiekaną wczesniej cebulę. Smażymy wszystko do momentu aż cebula będzie szklista i dodajemy mięso mielone. Dobrze jest mięso kłaść drobnymi partiami a nie całą porcję od razu. Dzięki temu zabiegowi unikniecie grudek ciężkich do rozbicia potem. Mięso solimy i peprzymy odrobine oraz dodajemy suszone roztarte w dłoniach oregano i bazylję . Gdy mięsko już będzie usmażone dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy, mieszamy i pozwalamy by sos dusił się na wolnym ogniu kilka minut. Sprawdzamy smak i wrazie potrzeby solimy i pieprzymy.Sos beszamelowy:Do garnka wkładamy masło i na małym ogniu roztapiamy je. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy część mleka i trzepaczką lub widelcem mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Dolewamy kolejną porcję mleka i powtarzamy czynność. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po uzyskaniu tego efektu zdejmujemy z ognia.Makaron:Gotujemy w garnku osoloną wodę. Płaty wkładamy porcjami po 3 – 4 sztuki i gotujemy około 4 minuty co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy i rozkładamy je osobno by się nie posklejały i gotujemy kolejną porcję.Lasagne:Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą z oliwek. Na dno wykładamy warstwę płatów na nie porcję sosu bolognese i następnie sos beszamelowy. Postępujemy tak z każdą warstwą pamiętając, że zakończyć musimy sosem beszamelowym. Obsypujemy wszystko startym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Gdy ser będzie już lekko przypieczony znaczy to, że możemy przystąpić do pałaszowania.Smacznego!!
Incoming search terms:lasagne bologneseszybka lasagneprosty przepis na lasagneprosty przepis na lasagne z mięsem mielonymlazania przepis prostylasagne prosty przepisprosta lasagne