Wykonanie
Składniki:
makaron lasagne0,5 kg
mięsa mielonego4 średnie
cebule1 puszka
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowego1,5 szklanki
mleka, 2 łyżki
masła i 2 łyżki
mąki (na
sos beszamelowy)30 dag
sera żółtego1 opakowanie
serka topionego (jeśli ktoś lubi)4 ząbki
czosnku2 łyżeczki
przyprawy do zup w płynie
sól,
pieprz,
bazylia,
oreganoWykonanie:Pokrojoną w kostkę
cebulę lekko podsmażamy, dodajemy
mięso i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy
pomidory, koncentrat,
czosnek i
przyprawy.Przygotowujemy
sos beszamelowy: do rondla w rondlu roztapiamy
masło, mieszając dodajemy
mąkę, a następnie
mleko do uzyskania dość gęstej konsystencji, zagotowujemy.Na wysmarowanej
masłem blaszce układamy kolejno warstwami :
makaron,
sos beszamelowy, nadzienie
mięsne, starty
żółty ser, kolejną warstwę
makaronu, sos, nadzienie, itd. do wyczerpania składników, tak, by na wierzchu znalazło się nadzienie,
ser żółty i kawałki
serka topionego.Zapiekać 45 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!