ßßß
Składniki:makaron lasagne0,5 kg mięsa mielonego4 średnie cebule1 puszka pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1,5 szklanki mleka, 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki (na sos beszamelowy)30 dag sera żółtego1 opakowanie serka topionego (jeśli ktoś lubi)4 ząbki czosnku2 łyżeczki przyprawy do zup w płyniesól, pieprz, bazylia, oreganoWykonanie:Pokrojoną w kostkę cebulę lekko podsmażamy, dodajemy mięso i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat, czosnek i przyprawy.Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondla w rondlu roztapiamy masło, mieszając dodajemy mąkę, a następnie mleko do uzyskania dość gęstej konsystencji, zagotowujemy.Na wysmarowanej masłem blaszce układamy kolejno warstwami : makaron, sos beszamelowy, nadzienie mięsne, starty żółty ser, kolejną warstwę makaronu, sos, nadzienie, itd. do wyczerpania składników, tak, by na wierzchu znalazło się nadzienie, ser żółty i kawałki serka topionego.Zapiekać 45 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!