ßßß
 
            
        

 Składniki:1 bakłażan1 cebula400 gr mięsa mielonego1 puszka pomidorów1 łyżeczka oreganookoło 1 łyżeczki mielonego kminkuokoło 1 łyżeczki cynamonusól, pieprz2 ząbki czosnkuoliwa4 ugotowane ziemniakiNa sos:2 łyżki masła2 łyżki mąki1 i 1/4 szklanki mlekasól, pieprzDodatkowo ser żółty i odrobina bułki tartej.Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso, smażymy mieszając od czasu do czasu tak przez około 20 minut.Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy (można dać po 1/2 łyżeczki cynamonu i kminku, posmakować a w razie konieczności dosypać więcej) i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i kiedy zasmażka będzie gotowa pomału dolewamy mleko energicznie mieszając.Doprowadzamy do zagotowania. Ja zawszę doprawiam sos: solą i białym pieprzem, a w tym przypadku dodałam odrobinę cynamonu i kminku.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki ziemniaków, bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem i odrobina bułki tartej.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
Składniki:1 bakłażan1 cebula400 gr mięsa mielonego1 puszka pomidorów1 łyżeczka oreganookoło 1 łyżeczki mielonego kminkuokoło 1 łyżeczki cynamonusól, pieprz2 ząbki czosnkuoliwa4 ugotowane ziemniakiNa sos:2 łyżki masła2 łyżki mąki1 i 1/4 szklanki mlekasól, pieprzDodatkowo ser żółty i odrobina bułki tartej.Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na 1/2 godziny.Następnie osączamy go i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy ok.5 minut, wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso, smażymy mieszając od czasu do czasu tak przez około 20 minut.Dodajemy pomidory razem z zalewą, czosnek, przyprawy (można dać po 1/2 łyżeczki cynamonu i kminku, posmakować a w razie konieczności dosypać więcej) i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut.Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i kiedy zasmażka będzie gotowa pomału dolewamy mleko energicznie mieszając.Doprowadzamy do zagotowania. Ja zawszę doprawiam sos: solą i białym pieprzem, a w tym przypadku dodałam odrobinę cynamonu i kminku.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki ziemniaków, bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem i odrobina bułki tartej.Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.