ßßß Cookit - przepis na Hachis parmentier – mięsno-ziemniaczana zapiekanka

Hachis parmentier – mięsno-ziemniaczana zapiekanka

nazwa

Wykonanie

Hachis parmentier jest to danie francuskie stworzone za czasów Ludwika XVI. Nadal jest bardzo popularne we francuskiej kuchni. Potrawa jest czasochłonna, ale warto poświęcić swój czas i zaangażowanie w jej przygotowanie by poczuć jej delikatny i maślany smak podkreślony dobrze przyprawionym mięsem- pisała Anetka, wykonał Karol.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
0,6 kg ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 pomidory
2 żółtka
100 ml mleka
80g masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia suszona
Przygotowanie:
Purée:
Na patelni rozgrzać 40 g masła, a następnie podsmażyć na niej ugotowane i pokrojone ziemniaki. Jednocześnie w garnku podgrzać mleko. Gdy ziemniaki będą lekko zarumienione odstawić z kuchenki i zmiksować na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać mleko dalej miksując uważając aby purée nie było zbyt rzadkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem i jeśli lubimy gałką muszkatołową.
Mięso mielone:
Włączyć piekarnik na 180 stopni z funkcją grill.
Pomidory obrać ze skórek i wyjąć pestki, cebulę i czosnek posiekać. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą cześć masła i podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodać pomidory i chwilę smażyć. Dodać mięso mielone całość doprawić i smażyć. W przypadku pojawienia się większej ilości wody zredukować ją mąką, pamiętając, że po dodaniu mąki całość musi się chwilę podsmażyć aby mąka nie była surowa. Na koniec dodać żółtka i intensywnie zamieszać uważając aby nie powstała jajecznica. Całość musi się połączyć do jednolitej konsystencji. Do tej czynności możemy użyć widelca, który znakomicie łączy składniki. Jednak uważajmy aby nie zniszczyć patelni teflonowej. W tym momencie należy spróbować dania i je doprawić.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Usmażone mięso wyłożyć do naczynia i wyrównać. Na wierzch położyć purée i również wyrównać. Dla smaku można na wierzch można zetrzeć ser np. Ementaler. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu zarumienienia się góry zapiekanki.
Podawać możemy z surówką ze świeżych warzyw.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/hachis-parmentier-miesno-ziemniaczana-zapiekanka