ßßß Cookit - przepis na Sos pomidorowy - klasyczny sos marinara

Sos pomidorowy - klasyczny sos marinara

nazwa

Wykonanie

Jestem zaskoczona tym, jak dobry wyszedł mi ten sos :-) Szukałam przepisu i żaden mi nie odpowiadał, jedne były z dodatkiem kostki rosołowej, inne z mąką. A ja chciałam, żeby był jak najbardziej naturalny. No i jest. I pyszny do tego. Następny razem zrobię go więcej i wsadzę do słoików. Będzie dużo na zimę.
- 6 dużych pomidorów
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- świeża bazylia
- oregano, zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- koncentrat pomidorowy
Pomidory odparzamy we wrzątku, po kilku minutach obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę kroimy i delikatnie szklimy na oliwie. W garnku podgrzewamy łyżkę z oliwy z oliwek, dodajemy pomidory i cebulę, dusimy na małym ogniu około 40 minut.
Dodajemy wyciśnięty czosnek, kilka liści świeżej bazylii, sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i dusimy kolejne 25 - 30 minut.
Mój sos nie wyszedł o koncentracji typowego sosu, czy jak keczup. Ale też nie taki miał być. Ma w sobie nierozdrobnione kawałki pomidora i m.in. dlatego jest bardzo smaczny.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/sos-pomidorowy.html