Wykonanie
Jestem zaskoczona tym, jak dobry wyszedł mi ten sos :-) Szukałam przepisu i żaden mi nie odpowiadał, jedne były z dodatkiem
kostki rosołowej, inne z
mąką. A ja chciałam, żeby był jak najbardziej naturalny. No i jest. I pyszny do tego. Następny razem zrobię go więcej i wsadzę do słoików. Będzie dużo na zimę.- 6 dużych
pomidorów-
oliwa z oliwek- 2-3 ząbki
czosnku-
cebula- świeża
bazylia-
oregano,
zioła prowansalskie-
sól i
pieprz-
koncentrat pomidorowyPomidory odparzamy we wrzątku, po kilku minutach obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy i delikatnie szklimy na
oliwie. W garnku podgrzewamy łyżkę z
oliwy z oliwek, dodajemy
pomidory i
cebulę, dusimy na małym ogniu około 40 minut.Dodajemy wyciśnięty
czosnek, kilka liści świeżej
bazylii,
sól,
pieprz oregano,
zioła prowansalskie i 2 łyżki
koncentratu pomidorowego. Mieszamy i dusimy kolejne 25 - 30 minut.Mój sos nie wyszedł o koncentracji typowego sosu, czy jak
keczup. Ale też nie taki miał być. Ma w sobie nierozdrobnione kawałki
pomidora i m.in. dlatego jest bardzo smaczny.