Wykonanie
Pomidory są nie tylko smaczne, ale baaardzo zdrowe. Mają bardzo dużo witaminy A i C, a także m. in. witaminy z grupy B i K (nie wiem co to znaczy, ale brzmi mądrze). Mają też sporo karotenu i antyoksydantów, czyli mówiąc w
skrócie, zmniejszają ryzyko zachorowanie na
raka. No i mają niską wartość energetyczną, co jest ważne dla osób na diecie odchudzającej.- 12
pomidorów-
cebula- 3 ząbki
czosnku-
oliwa-
koncentrat pomidorowy-
zioła prowansalskie i
oregano- garść świeżych liści
bazylii-
sól i
pieprzDo garnka na rozgrzaną
oliwą wrzucamy pokrojona
cebulę i wyciśnięty
czosnek, mieszamy często i podsmażamy aby
cebula się zeszkliła.
Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy. Wrzucamy je do
cebuli i
czosnku, dodajemy
sól,
pieprz,
oregano,
zioła i
bazylię. Dusimy na małym ogniu często mieszając. Po około 10 minutach dodajemy około pół litra
wody i
koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 15 minut.Całość należy potraktować blenderem lub mikserem, aby rozdrobnić wszystkie składniki na krem.Smacznego!