Wykonanie
"Encyklopedia sztuki kulinarnej"to źródło przepisu,z którego korzystałam kilkakrotnie.Zapiekanka jest pożywna,a do jej przygotowania można wykorzystać
ziemniaki z poprzedniego dnia oraz gotowane
mięso z
wywaru,ja zawsze używam surowego mielonego oraz nieznacznie modyfikuję przepis.Zapiekankę podaję z surówką.
![](/Data/Images/agusiowegotowanie.blogspot.com\2014_slash_11_slash_zapiekanka-z-gotowanych-ziemniakow-z/l/-1884853214.JPG)
50 dkg
mięsa - użyłam mielonego z
indykabiała część
pora - kroję w cienkie półkrążki1
cebula - kroję w cienkie półplasterki2
jajka,osobno
żółtka i
białkaok.70 dkg ugotowanych,osolonych
ziemniaków - jeśli są z poprzedniego dnia dobrze jest przepuścić przez maszynkę,jeśli świeżo gotowane,wystarczy dokładnie utłuc2 łyżki pikantnego
ketchupu1 łyżka
koncetratu pomidorowego2 kopiate łyżki
boczku pokrojonego w kostkę1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 szkl.startego na grubej tarce
żółtego serasól,
pieprz,
przyprawy ziołowe - ja użyłam
ziół prowans. i
majerankusłodka papryka w proszku
Boczek podsmażam,aż wytopi się z niego tłuszcz,zdejmuję z patelni,a na wytopionym tłuszczu podsmażam surowe
mięso mielone,na koniec dodaję
cebulę i
pora,żeby lekko zmiękły.Jeśli używany
mięsa gotowanego,trzeba je przepuścić przez maszynkę.Do
mięsa dodaję
ketchup,koncentrat,
sól,
pieprz,
przyprawy ziołowe,
paprykę oraz
surowe białka,mieszam dokładnie.
Mięso powinno być dość pikantne.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Do
ziemniaków dodaję obie
mąki,
żółtka i dokładnie mieszam na jednolitą masę.Naczynie do zapiekania natłuszczam,nakładam większą część masy ziemniaczanej,na to
mięso i pozostałą mniejszą część
ziemniaków.Wierzch posypuję
żółtym serem oraz
boczkiem i zapiekam ok.40 min.Jeśli zapiekanka jest bardzo wysoka,pieczona w małym naczyniu,czas pieczenia należy wydłużyć.Podaję z surówką.Smacznego!!!