ßßß Cookit - przepis na Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

nazwa

Wykonanie

Robiliście już kiedyś pyzy z mięsem ? Ja do tej pory jadałem tylko kupne, ale już wiem, że od dziś się to zmieni. Co prawda trochę czasu potrzeba aby je zrobić, ale smak wynagradza wszystko. Można do farszu użyć gotowanego wcześniej mięsa, np. przy okazji robienia zupy, wtedy zrobimy je znacznie szybciej.
Składniki (ok. 15 pyz):
Ciasto:
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieprz
Farsz:
- 0,5 kg gotowanego mięsa
- 1 cebula zeszklona na maśle
- 1 jajko
- 1 namoczona bułka
- majeranek
- sól, pieprz
- podsmażony boczek z cebulką do polania
Przygotowanie :
1. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy na maszynce do mięsa.
2. Surowe ziemniaki ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach, następnie przekładamy do durszlaka i zostawiamy do odsączenia. Później dokładnie wyciskamy, natomiast wodę odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie skrobię.
3. W misce mieszamy gotowane ziemniaki z surowymi, dodajemy jajko, mąkę i pieprz i dokładnie wyrabiamy ciasto.
4. Mięso wraz z cebulą mielimy w maszynce, dodajemy namoczoną i odsączoną bułkę, jajko i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.
5. Ręce smarujemy mąką ziemniaczaną i formujemy kulki z ciasta ok 50-60 g.
6. Następnie kulki rozgniatamy i nakładamy farsz (ok. 30 g), oraz dokładnie zalepiamy go.
7. Formujemy kulki ponownie i kładziemy na blat posypany mąką.
8. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
9. Gotowe pyzy wrzucamy na ok 5-7 min do wrzącej wody.
10. Polewamy przygotowaną wcześniej okrasą i podajemy.
S M A C Z N E G O ! ! !
Źródło:http://gotujebochce.blogspot.com/2013/11/pyzy-z-miesem.html