Wykonanie
Robiliście już kiedyś pyzy z
mięsem ? Ja do tej
pory jadałem tylko kupne, ale już wiem, że od dziś się to zmieni. Co prawda trochę czasu potrzeba aby je zrobić, ale smak wynagradza wszystko. Można do farszu użyć gotowanego wcześniej
mięsa, np. przy okazji robienia zupy, wtedy zrobimy je znacznie szybciej.
Składniki (ok. 15 pyz):Ciasto:- 0,5 kg gotowanych
ziemniaków- 0,5 kg surowych
ziemniaków- 1
jajko- 2 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej-
pieprzFarsz:- 0,5 kg gotowanego
mięsa- 1
cebula zeszklona na
maśle- 1
jajko- 1 namoczona
bułka-
majeranek-
sól,
pieprz- podsmażony
boczek z
cebulką do polaniaPrzygotowanie :1. Gotowane
ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy na maszynce do
mięsa.2. Surowe
ziemniaki ucieramy na tarce na najmniejszych oczkach, następnie przekładamy do durszlaka i zostawiamy do odsączenia. Później dokładnie wyciskamy, natomiast
wodę odlewamy i dodajemy pozostałą na dnie
skrobię.3. W misce mieszamy gotowane
ziemniaki z surowymi, dodajemy
jajko,
mąkę i
pieprz i dokładnie wyrabiamy ciasto.
4.
Mięso wraz z
cebulą mielimy w maszynce, dodajemy namoczoną i odsączoną
bułkę,
jajko i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.5. Ręce smarujemy
mąką ziemniaczaną i formujemy kulki z ciasta ok 50-60 g.6. Następnie kulki rozgniatamy i nakładamy farsz (ok. 30 g), oraz dokładnie zalepiamy go.7. Formujemy kulki ponownie i kładziemy na blat posypany
mąką.8. W garnku gotujemy
wodę z dodatkiem
soli.9. Gotowe pyzy wrzucamy na ok 5-7 min do wrzącej
wody.10. Polewamy przygotowaną wcześniej okrasą i podajemy.
S M A C Z N E G O ! ! !