ßßß
 
            
         Składniki :4 jajka4 żółtka2 białka25 dag cukruszczypta soli20 dag mąki pszennej10 dag mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej30 dag masła3 łyżki mleka1/2 buteleczki olejku cytrynowego15 dag posiekanych bakalii (żurawina, rodzynki, suszone śliwki, morele)Polewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady1 łyżeczka masłamniej więcej 50 ml śmietany kremówkiRozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Jajka, żółtka i cukier ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Białka z dwóch jajek ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z masą jajeczną, po czym dodaj obie przesiane mąki razem z sodą oczyszczoną. Wlej chłodne masło, mleko i olejek cytrynowy. Na samym końcu dodaj bakalie. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie rzadkie – takie ma być!Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą (otrząśnij foremki, żeby nie została na nich zbyt gruba warstwa bułki). Przelej ciasto do foremek – do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.Jeszcze ciepłe babki (ale nie gorące) wyjmij z foremek. Wystudź, po czym polej czekoladą* i dowolnie udekoruj bakaliami.
Składniki :4 jajka4 żółtka2 białka25 dag cukruszczypta soli20 dag mąki pszennej10 dag mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej30 dag masła3 łyżki mleka1/2 buteleczki olejku cytrynowego15 dag posiekanych bakalii (żurawina, rodzynki, suszone śliwki, morele)Polewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady1 łyżeczka masłamniej więcej 50 ml śmietany kremówkiRozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Jajka, żółtka i cukier ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Białka z dwóch jajek ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z masą jajeczną, po czym dodaj obie przesiane mąki razem z sodą oczyszczoną. Wlej chłodne masło, mleko i olejek cytrynowy. Na samym końcu dodaj bakalie. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie rzadkie – takie ma być!Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą (otrząśnij foremki, żeby nie została na nich zbyt gruba warstwa bułki). Przelej ciasto do foremek – do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.Jeszcze ciepłe babki (ale nie gorące) wyjmij z foremek. Wystudź, po czym polej czekoladą* i dowolnie udekoruj bakaliami. *do rozprowadzenia polewy po całej powierzchni babki użyłam silikonowego pędzlaRelated PostsBabka na winie musującymBabka ziemniaczana z białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremPiernik z powidłami
*do rozprowadzenia polewy po całej powierzchni babki użyłam silikonowego pędzlaRelated PostsBabka na winie musującymBabka ziemniaczana z białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremPiernik z powidłami