Wykonanie
Wielkanoc w tym roku ma być zimniejsza od Bożego Narodzenia! Zgroza! Jutro wyjeżdżam z Głodzillą i PiW do moich Rodziców. W Kotlinie Kłodzkiej zapowiadają się białe święta. Mam nadzieję, że przystopuje to nieco zapędy męskiej części rodziny w lany poniedziałek 😉A co do babki, to jest rewelacyjna! Faktycznie muślinowa, czyli rozpływa się w ustach, bo ma bardzo delikatną konsystencję. I nie jest trudna 😉 Z podanej ilości składników wychodzą dwie średnie babki (w formach z kominkiem) albo jedna duża. Zmodyfikowany przepis pochodzi z dodatku do kwietniowego „Poradnika Domowego”.
Składniki :4
jajka4
żółtka2
białka25 dag
cukruszczypta
soli20 dag
mąki pszennej10 dag
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej30 dag
masła3 łyżki
mleka1/2 buteleczki
olejku cytrynowego15 dag posiekanych
bakalii (
żurawina,
rodzynki,
suszone śliwki,
morele)Polewa:1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
masłamniej więcej 50 ml
śmietany kremówkiRozpuść
masło i odstaw do ostygnięcia.
Jajka,
żółtka i
cukier ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji.
Białka z dwóch
jajek ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z masą jajeczną, po czym dodaj obie przesiane
mąki razem z
sodą oczyszczoną. Wlej chłodne
masło,
mleko i
olejek cytrynowy. Na samym końcu dodaj
bakalie. Nie przejmuj się tym, że ciasto będzie rzadkie – takie ma być!Foremki do babki posmaruj tłuszczem i oprósz
bułką tartą (otrząśnij foremki, żeby nie została na nich zbyt gruba warstwa
bułki). Przelej ciasto do foremek – do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Sprawdź patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.Jeszcze ciepłe babki (ale nie gorące) wyjmij z foremek. Wystudź, po czym polej
czekoladą* i dowolnie udekoruj
bakaliami.
*do rozprowadzenia polewy po całej powierzchni babki użyłam silikonowego pędzlaRelated PostsBabka na
winie musującymBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremPiernik z powidłami