Wykonanie
            Chałwa z 
czekoladą to wyśmienity i wyszukany smak, zwłaszcza kiedy chodzi o mazurki wielkanocne. Te wyjątkowe ciasta zasługują nie tylko na wspaniałe dekoracje, ale przede wszystkim na doskonałą treść.

Składniki na ciasto:3 
jaja3łyżki 
mąki pszennej1 łyżka 
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki 
cukru1/5 szklanki gorącej 
wodyszczypta 
soliPrzygotowanie ciastaUbijamy pianę ze szczyptą 
soli, dodając pod koniec łyżkę 
cukru. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Przygotowujemy formę o wymiarach około 38 cm x 20 cm. Lekko smarujemy tłuszczem tylko jej spód. W osobnej misie miksujemy 
żółtka z resztą 
cukru i gorącą 
wodą. Łączymy obie masy, delikatnie mieszając. Dodajemy wymieszane 
mąki, zagarniając łyżką od 
spodu, jak najkrócej, by nie usiadła piana. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Krem budyniowy1 szklanka zimnego 
mleka3 łyżki 
cukru1 kopiasta łyżeczka 
mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżeczka 
mąki pszennej1 
żółtka125 gram 
masłaPrzygotowanie kremu do dekoracjiGotujemy 2/3 szklanki 
wody z 
cukrem. W pozostałym 
mleku rozprowadzamy dokładnie 
mąki i wlewamy na gotujące 
mleko, cały czas mieszając wrzątek. Jeszcze do gorącego budyniu dodajemy 
żółtko. Kiedy 
budyń ostygnie, miksujemy 125 gram 
masła i dodajemy porcjami 
budyń. Krem budyniowy będzie potrzebny jedynie do dekoracji. Można z niego zrobić kilka kolorów. Posłużyłam się naturalnymi barwnikami, jak mocny napar z dzikiej róży, 
kurkuma a trzeci kolor pozostawiłam bez zmian.Masa chałwowa (sezamowa)2,5 szklanki 
sezamu3 
białka2 
żółtka1/3 szklanka 
cukru 1 szklanka 
bakalii (
rodzynki, 
żurawiny, 
morela)4 łyżki 
kaszy manny4 łyżki powideł1łyżka 
kakao1/4 szklanki 
wodyaromat arakowy lub 
rumowyPrzygotowanie masy sezamowej
Sezam prażymy na patelni około 5 minut, cały czas mieszając, by się jedynie lekko zrumienił, ale nie przypalił. Kiedy wystygnie mielimy w młynku do 
kawy, nie przedłużając tego etapu, by młynek nam się nie spalił.Masę 
sezamową (
chałwową) przygotowujemy identycznie, jak masę 
makową, z tym, że ja nie dodaje tłuszczu, gdyż 
sezam ma sam w sobie sporo tego składnika a smak po upieczeniu jest bardzo dobry.Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą 
soli, słodząc ją lekko, jak zawsze pod koniec ubijania. W drugiej misie miksujemy 
jaja z 
cukrem. Dodajemy 
wodę, masę 
chałwową, 
kaszę mannę, powidła lub 
dżem, aromat i miksujemy. Na koniec dodajemy pianę w 
trzech etapach. Pierwszą częścią piany rozrzedzamy masę, drugą część dokładamy razem z 
bakaliami a trzecią częścią delikatnie rozrzedzamy całość i szybko przenosimy na 
biszkopt i do piekarnika, gdzie ciasto powinno piec się około 35 minut. To nie jest gruba warstwa masy, więc nie ma go co przetrzymywać w tej temperaturze.
Polewa czekoladowa do mazurkówPotrzebujemy 150-200 gram dobrej gorzkiej lub 
deserowej czekolady oraz kilka łyżek 
mleka zagęszczonego do 
kawy. 
Czekoladę łamiemy lub siekamy na drobne kawałki, wrzucamy do miski i umieszczamy w garnku z gorącą 
wodą. Druga metoda też jest dobra, sama sprawdziłam - wstawiacie miseczkę do mikrofali ( w mojej jest to moc 350) i dosłownie kilka sekund i 
czekolada się rozpływa. Mimo wszystko bardzo szybko gęstnieje, więc dodajemy koniecznie kilka łyżek 
mleka i dobrze mieszamy.Przygotowanie mazurkówPiszę o nich w liczbie mnogiej, choć to tylko jedno ciasto, którego dzielę na dwa i robię na każdym inną dekorację. Możecie sobie darować zabawę z robieniem kremu, posługując się tylko na przykład 
bakaliami, wiórkami, posypkami, lukrami. Właśnie to jest fajne w mazurkach, że można sobie pofantazjować, oczywiście nie odbiegając od najważniejszego tematu - zbliżającej się Wielkanocy.Życzę Wszystkim wiosny i dużo radości