Wykonanie
Chałwa z
czekoladą to wyśmienity i wyszukany smak, zwłaszcza kiedy chodzi o mazurki wielkanocne. Te wyjątkowe ciasta zasługują nie tylko na wspaniałe dekoracje, ale przede wszystkim na doskonałą treść.
Składniki na ciasto:3
jaja3łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3-4 łyżki
cukru1/5 szklanki gorącej
wodyszczypta
soliPrzygotowanie ciastaUbijamy pianę ze szczyptą
soli, dodając pod koniec łyżkę
cukru. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Przygotowujemy formę o wymiarach około 38 cm x 20 cm. Lekko smarujemy tłuszczem tylko jej spód. W osobnej misie miksujemy
żółtka z resztą
cukru i gorącą
wodą. Łączymy obie masy, delikatnie mieszając. Dodajemy wymieszane
mąki, zagarniając łyżką od
spodu, jak najkrócej, by nie usiadła piana. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Krem budyniowy1 szklanka zimnego
mleka3 łyżki
cukru1 kopiasta łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżeczka
mąki pszennej1
żółtka125 gram
masłaPrzygotowanie kremu do dekoracjiGotujemy 2/3 szklanki
wody z
cukrem. W pozostałym
mleku rozprowadzamy dokładnie
mąki i wlewamy na gotujące
mleko, cały czas mieszając wrzątek. Jeszcze do gorącego budyniu dodajemy
żółtko. Kiedy
budyń ostygnie, miksujemy 125 gram
masła i dodajemy porcjami
budyń. Krem budyniowy będzie potrzebny jedynie do dekoracji. Można z niego zrobić kilka kolorów. Posłużyłam się naturalnymi barwnikami, jak mocny napar z dzikiej róży,
kurkuma a trzeci kolor pozostawiłam bez zmian.Masa chałwowa (sezamowa)2,5 szklanki
sezamu3
białka2
żółtka1/3 szklanka
cukru 1 szklanka
bakalii (
rodzynki,
żurawiny,
morela)4 łyżki
kaszy manny4 łyżki powideł1łyżka
kakao1/4 szklanki
wodyaromat arakowy lub
rumowyPrzygotowanie masy sezamowej
Sezam prażymy na patelni około 5 minut, cały czas mieszając, by się jedynie lekko zrumienił, ale nie przypalił. Kiedy wystygnie mielimy w młynku do
kawy, nie przedłużając tego etapu, by młynek nam się nie spalił.Masę
sezamową (
chałwową) przygotowujemy identycznie, jak masę
makową, z tym, że ja nie dodaje tłuszczu, gdyż
sezam ma sam w sobie sporo tego składnika a smak po upieczeniu jest bardzo dobry.Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą
soli, słodząc ją lekko, jak zawsze pod koniec ubijania. W drugiej misie miksujemy
jaja z
cukrem. Dodajemy
wodę, masę
chałwową,
kaszę mannę, powidła lub
dżem, aromat i miksujemy. Na koniec dodajemy pianę w
trzech etapach. Pierwszą częścią piany rozrzedzamy masę, drugą część dokładamy razem z
bakaliami a trzecią częścią delikatnie rozrzedzamy całość i szybko przenosimy na
biszkopt i do piekarnika, gdzie ciasto powinno piec się około 35 minut. To nie jest gruba warstwa masy, więc nie ma go co przetrzymywać w tej temperaturze.
Polewa czekoladowa do mazurkówPotrzebujemy 150-200 gram dobrej gorzkiej lub
deserowej czekolady oraz kilka łyżek
mleka zagęszczonego do
kawy.
Czekoladę łamiemy lub siekamy na drobne kawałki, wrzucamy do miski i umieszczamy w garnku z gorącą
wodą. Druga metoda też jest dobra, sama sprawdziłam - wstawiacie miseczkę do mikrofali ( w mojej jest to moc 350) i dosłownie kilka sekund i
czekolada się rozpływa. Mimo wszystko bardzo szybko gęstnieje, więc dodajemy koniecznie kilka łyżek
mleka i dobrze mieszamy.Przygotowanie mazurkówPiszę o nich w liczbie mnogiej, choć to tylko jedno ciasto, którego dzielę na dwa i robię na każdym inną dekorację. Możecie sobie darować zabawę z robieniem kremu, posługując się tylko na przykład
bakaliami, wiórkami, posypkami, lukrami. Właśnie to jest fajne w mazurkach, że można sobie pofantazjować, oczywiście nie odbiegając od najważniejszego tematu - zbliżającej się Wielkanocy.Życzę Wszystkim wiosny i dużo radości