ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny mazurek z chałwą w czekoladzie - unikalny smak

Wielkanocny mazurek z chałwą w czekoladzie - unikalny smak

nazwa

Wykonanie

Chałwa z czekoladą to wyśmienity i wyszukany smak, zwłaszcza kiedy chodzi o mazurki wielkanocne. Te wyjątkowe ciasta zasługują nie tylko na wspaniałe dekoracje, ale przede wszystkim na doskonałą treść.
Składniki na ciasto:
3 jaja
3łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
1/5 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Przygotowanie ciasta
Ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec łyżkę cukru. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Przygotowujemy formę o wymiarach około 38 cm x 20 cm. Lekko smarujemy tłuszczem tylko jej spód. W osobnej misie miksujemy żółtka z resztą cukru i gorącą wodą. Łączymy obie masy, delikatnie mieszając. Dodajemy wymieszane mąki, zagarniając łyżką od spodu, jak najkrócej, by nie usiadła piana. Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Krem budyniowy
1 szklanka zimnego mleka
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
1 żółtka
125 gram masła
Przygotowanie kremu do dekoracji
Gotujemy 2/3 szklanki wody z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy dokładnie mąki i wlewamy na gotujące mleko, cały czas mieszając wrzątek. Jeszcze do gorącego budyniu dodajemy żółtko. Kiedy budyń ostygnie, miksujemy 125 gram masła i dodajemy porcjami budyń. Krem budyniowy będzie potrzebny jedynie do dekoracji. Można z niego zrobić kilka kolorów. Posłużyłam się naturalnymi barwnikami, jak mocny napar z dzikiej róży, kurkuma a trzeci kolor pozostawiłam bez zmian.
Masa chałwowa (sezamowa)
2,5 szklanki sezamu
3 białka
2 żółtka
1/3 szklanka cukru 1 szklanka bakalii (rodzynki, żurawiny, morela)
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki powideł
1łyżka kakao
1/4 szklanki wody
aromat arakowy lub rumowy
Przygotowanie masy sezamowej
Sezam prażymy na patelni około 5 minut, cały czas mieszając, by się jedynie lekko zrumienił, ale nie przypalił. Kiedy wystygnie mielimy w młynku do kawy, nie przedłużając tego etapu, by młynek nam się nie spalił.
Masę sezamową (chałwową) przygotowujemy identycznie, jak masę makową, z tym, że ja nie dodaje tłuszczu, gdyż sezam ma sam w sobie sporo tego składnika a smak po upieczeniu jest bardzo dobry.
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą soli, słodząc ją lekko, jak zawsze pod koniec ubijania. W drugiej misie miksujemy jaja z cukrem. Dodajemy wodę, masę chałwową, kaszę mannę, powidła lub dżem, aromat i miksujemy. Na koniec dodajemy pianę w trzech etapach. Pierwszą częścią piany rozrzedzamy masę, drugą część dokładamy razem z bakaliami a trzecią częścią delikatnie rozrzedzamy całość i szybko przenosimy na biszkopt i do piekarnika, gdzie ciasto powinno piec się około 35 minut. To nie jest gruba warstwa masy, więc nie ma go co przetrzymywać w tej temperaturze.
Polewa czekoladowa do mazurków
Potrzebujemy 150-200 gram dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady oraz kilka łyżek mleka zagęszczonego do kawy. Czekoladę łamiemy lub siekamy na drobne kawałki, wrzucamy do miski i umieszczamy w garnku z gorącą wodą. Druga metoda też jest dobra, sama sprawdziłam - wstawiacie miseczkę do mikrofali ( w mojej jest to moc 350) i dosłownie kilka sekund i czekolada się rozpływa. Mimo wszystko bardzo szybko gęstnieje, więc dodajemy koniecznie kilka łyżek mleka i dobrze mieszamy.
Przygotowanie mazurków
Piszę o nich w liczbie mnogiej, choć to tylko jedno ciasto, którego dzielę na dwa i robię na każdym inną dekorację. Możecie sobie darować zabawę z robieniem kremu, posługując się tylko na przykład bakaliami, wiórkami, posypkami, lukrami. Właśnie to jest fajne w mazurkach, że można sobie pofantazjować, oczywiście nie odbiegając od najważniejszego tematu - zbliżającej się Wielkanocy.
Życzę Wszystkim wiosny i dużo radości
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/03/mazurek-chawowy-w-czekoladzie-unikalny.html