ßßß Cookit - przepis na Karpatka - klasyka gatunku

Karpatka - klasyka gatunku

nazwa

Wykonanie

Karpatka to ulubione ciasto mojej mamy. Od czasu do czasu pojawia się więc u nas w domu. Jest przepyszna i efektownie prezentuje się na stole. Idealna na każdą okazję.
Na ciasto ptysiowe:
· 4 jajka
· 165 ml wody
· 80 g masła
· szczypta soli
· 1 szklanka mąki pszennej
· szczypta cukru
Krem karpatkowy:
· 500 ml mleka
· 1 szklanka cukru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 żółtka
· łyżeczka pasty waniliowej
· 250 g masła
Ciasto: Wodę z solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej masło. Kiedy się rozpuści i połączy z wodą, zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do 2 tortownic o średnicy 26 cm (wysmarowanych masłem i wysypanych mąką) Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.
·
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąki, pastę waniliową oraz żółtka-masę przelewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Kremem przekładamy wystudzone placki. Karpatkę chłodzimy ok. 1-2 godzin. Przed podanie osypujemy cukrem pudrem.Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/karpatka-klasyka-gatunku.html