Wykonanie
Karpatka to ulubione ciasto mojej mamy. Od czasu do czasu pojawia się więc u nas w domu. Jest przepyszna i efektownie prezentuje się na
stole. Idealna na każdą okazję.Na ciasto ptysiowe:· 4
jajka· 165 ml
wody· 80 g
masła· szczypta
soli· 1 szklanka
mąki pszennej· szczypta
cukruKrem karpatkowy:· 500 ml
mleka· 1 szklanka
cukru· 1 łyżka
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki
mąki pszennej· 2
żółtka· łyżeczka pasty waniliowej· 250 g
masłaCiasto:
Wodę z
solą i
cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej
masło. Kiedy się rozpuści i połączy z
wodą, zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą
mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a
mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym
jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno
jajko dodajemy dopiero następne. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do 2 tortownic o średnicy 26 cm (wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką) Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.·Krem: 1,5 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrem. W pozostałym
mleku rozprowadzamy
mąki, pastę
waniliową oraz
żółtka-masę przelewamy do gotującego się
mleka. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty
budyń. Wystudzony
budyń ucieramy z miękkim
masłem. Kremem przekładamy wystudzone placki. Karpatkę chłodzimy ok. 1-2 godzin. Przed podanie osypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!