Wykonanie
Profiterolki to znany na cały świat deser z ciasta parzonego. To nic innego, jak nasze rodzime ptysie w wersji mini, na jeden raz do buzi :-). Profiterolki nadziewamy dowolnymi kremami lub
bitą śmietaną z
wanilią,
lodami lub nawet nadzieniem wytrawnym. Oryginalnie po upieczeniu nie są przecinane na pół, jak robimy to przy ptysiach lub eklerach, lecz za pomocą cienkiej szprycy krem wprowadza się do wnętrza. Wtedy nadzienie jest niespodzianką :-). Przygotowałam do nich krem z advocatem (tylko dla dorosłych), który możecie wykorzystać również jako nadzienie do pączków. Polecam!Ciasto parzone (jak z przepisu na ptysie):250 ml
wodyszczypta
soli125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaW rondelku zagotować
wodę z
masłem i
solą, do rozpuszczenia się
masła. Na gotującą
wodę wsypać
mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła lecz dobrze połączyła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z
jajkami, dodając je jedno po drugim lub utrzeć drewnianą łyżką.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2 , 5 cm kółka przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą końcówką (1 cm szerokości). Można również wyłożyć łyżką.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.Krem z advocatem*:350 ml
mleka250 ml advocatu6
żółtek80 g
cukru35 g
mąki pszennej35 g
skrobi ziemniaczanejMleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok, wymieszać z advocatem.
Cukier utrzeć z
żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania
białek), wsypać wymieszane
mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.Pastę wlać do
mleka z advocatem, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona kremu, odstawić do całkowitego Wystudzenia.WykonanieKrem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - nadziewać przekrojone profiterolki. Można również bez przekrajania nadziewać je ostrą końcówką do nadziewania pączków. Ozdobić zygzakami z roztopionej
czekolady.* Krem najlepiej przygotować wieczór wcześniej.Smacznego :-).