ßßß Cookit - przepis na Paluchy ptysiowe

Paluchy ptysiowe

nazwa

Wykonanie

Kilka razy kupowałam takie paluchy w cukierni i na tyle mi posmakowały, że postanowiłam je sama zrobić. Wyszły lekkie i pyszne. Moje paluchy wyszły grube więc następnym razem zrobię je znacznie cieńsze.
Składniki:
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
200 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
1 jajko do posmarowania paluchów
cukier do posypania paluchów
Wykonanie:
Mleko, wodę, masło i sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić.
Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne.
Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia cienkie paski.
Paluszki obsypać cukrem i piec w temperaturze 200 o C przez około 15 minut do momentu aż ciastka będą miały złoty kolor.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/09/paluchy-ptysiowe.html