Wykonanie
Kilka
razy kupowałam takie paluchy w
cukierni i na tyle mi posmakowały, że postanowiłam je sama zrobić. Wyszły lekkie i pyszne. Moje paluchy wyszły grube więc następnym razem zrobię je znacznie cieńsze.Składniki:125 ml
mleka125 ml
wody100 g
masła200 g
mąki pszennej4
jajkaszczypta
solidodatkowo:1
jajko do posmarowania paluchów
cukier do posypania paluchówWykonanie:
Mleko,
wodę,
masło i
sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać
mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić.Do ciasta dodawać po 1
jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe
jajko dopiero można dodać następne.Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia cienkie paski.Paluszki obsypać
cukrem i piec w temperaturze 200 o C przez około 15 minut do momentu aż
ciastka będą miały złoty kolor.