ßßß
Bułki w kształcie serc. Ich ostrość można dostosować do swoich potrzeb. Moje były bardzo maślane, delikatnie aromatyzowane czosnkiem, bazylią i chili.Składnikimąka pszenna, 3 szklankiletnia woda, 3/4 szklankisuche drożdże, 7 gramcukier, 1 i 1/2 łyżeczkisól, 1 i 1/2 łyżeczkijajko, 1 sztukiroztopione masło, 2 łyżkiDodatkowo: jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wrabiać przez 5 min. Następnie odstawić na 10 min. i ponownie wyrabiać przez 5 min. Zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Nadzienie: masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę papryczką chili, przyprawić solą. Nie podaję proporcji, sami musicie dostosować smak do swoich upodobań.3. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować w koło. Posmarować masłem. Zwinąć w rulon (jak naleśniki).
4. Następnie złożyć na pół. Przeciąć nożem od strony zgięcia na 3/4 długości.
5. Rozłożyć w kształt serca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ok. 20 min.). Bułeczki smarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem, omijając nadzienie.
6. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min.download music albums for free mp3