ßßß Cookit - przepis na Kajzerki

Kajzerki

nazwa

Wykonanie

Klasyka - pyszne, pachnące kajzerki, najlepsze od razu po upieczeniu, a przy tym tak proste do zrobienia! Idealne na rozpoczęcie dnia :-).
Składniki na 10 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła, roztopionego
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania (niekoniecznie)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 35 - 45 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog Arabeski .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kajzerki