Wykonanie
Składniki14 - 16 rogalików:2 łyżki + 1 łyżeczka suchych
drożdży70 ml (1/3 szklanki)
wody o temperaturze pokojowej568 g (4 szklanki)
mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)50 g (1/4 szklanki)
cukru1 łyżka
soli250 ml (1 szklanka)
mleka o temperaturze pokojowej250 g niesolonego
masła średnio schłodzonego1 roztrzepane
jajkoPrzygotowanieW kubeczku wymieszać
drożdże z
wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić
mąkę,
cukier,
sól,
mleko i
drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną
mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej
masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.Na lekko posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut.
Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm (
masło powinno
mieć taką samą konsystencję jak ciasto).
Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z
masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3
razy dłuższy od wyjściowego, powinien
mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut.Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3
razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać
mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm.
Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w
rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować
masłem. Wyłożyć
rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód
rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować
jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Rogale ponownie posmarować
jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni.
Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki.