ßßß Cookit - przepis na Ptysie z kremem karpatka

Ptysie z kremem karpatka

nazwa

Wykonanie

Oj, jak ja je dawno robiłam, a teraz gdy spoglądam na zdjęcia, to mam ochotę zrobić kolejne. To moje ulubione małe słodkości, zresztą nie tylko moje. W domu wszyscy bardzo je lubimy i to jest właśnie powód tego, że nie robię ich zbyt często, bo wiadomo, dupka rośnie.
Składniki na ptysie:
1 szklanka mąki
100g masła
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
700 ml mleka 3,2%
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g masła
Sposób przygotowania:
Wodę z mlekiem i masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić.
Dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe kopczyki, zachowujac kilkucentymetrowa odległość. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Mąkę rozprowadzić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego rozrobioną w mleku mąkę. Zagotować i ostudzić.
W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.
Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/ptysie-z-kremem-karpatka.html