Wykonanie
Oj, jak ja je dawno robiłam, a teraz gdy spoglądam na zdjęcia, to mam ochotę zrobić kolejne. To moje ulubione małe słodkości, zresztą nie tylko moje. W domu wszyscy bardzo je lubimy i to jest właśnie powód tego, że nie robię ich zbyt często, bo wiadomo, dupka rośnie.
Składniki na ptysie:1 szklanka
mąki100g
masła4
jajka1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody1 łyżka
cukruszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:700 ml
mleka 3,2%3/4 szklanki
cukru3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka200 g
masłaSposób przygotowania:
Wodę z
mlekiem i
masłem zagotować w rondelku, dodać
mąkę i
sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić.
Dodać
jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe kopczyki, zachowujac kilkucentymetrowa odległość. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, aż będą złociste.
Mąkę rozprowadzić z częścią
mleka. Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem, wlać do niego rozrobioną w
mleku mąkę. Zagotować i ostudzić.W misce utrzeć
masło z
cukrem pudrem i
żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony
budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.
Ptysie poprzecinać
ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać
cukrem pudrem. Smacznego.