ßßß
Z serii: co znajdowało się na świątecznym stole:)W tym roku, solidnie napieczone, więc jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego, to zapraszam.Ciasto parzone i krem, niby niewiele, a jednak. Większość osób przyrządza je z opakowania, zdecydowanie odradzam i polecam spróbowanie samemu. Poziom trudność niewielki, składniki podobne jak przy kupnym, a i radość większa przy efekcie końcowym.Spróbujesz?SKŁADNIKI:Ciasto:-1 szklanka wody-150 g margaryny-1 szklanka mąki-5 jajek-szczypta soli-szczypta proszku do pieczeniaKrem:- 3 szklanki mleka-300 g masła-3/4 szklanki cukru-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią-4 łyżki(czubate) mąki pszennej-4 łyżki(czubate)mąki ziemniaczanej-2 żółtkaPRZYGOTOWANIECiasto: Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z ognia i dodać mąkę, postawić z powrotem na gaz i ciągle mieszać przez ok. 2-3 minuty. Odstawić do ostygnięcia, dodawać pojedynczo jaja, następnie sol i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i piec osobno w 180 stopniach/ ok.30 minutKrem: 2 szklanki mleka z dodatkiem cukru zagotować. Pozostałe mleko połączyć z cukrem waniliowym, mąką i żółtkami i dokładnie wymieszać. Masę dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać przez ok. 1 min. Odstawić do ostygnięcia i w międzyczasie utrzeć masło do którego dodajemy ostygnięta masę.