Wykonanie
            Z uwagi na wczorajszy Światowy Dzień 
Chleba strasznie marzył mi się jakiś domowy wypiek. Szukając inspiracji, trafiłam na stronie I 
love bake na domową 
chałkę. Od razu wiedziałam, że to jest to! Pachnąca, puszysta, przepyszna 
chałka! Nie pamiętam, kiedy ostatnio ją 
jadłam. A jeśli już, to była kupna, która w żadnym stopniu nie dorównuje domowej. Zawsze miałam wrażenie, że zrobienie takiej 
chałki wcale nie jest łatwe. Ależ się myliłam! To jest łatwe i bardzo przyjemne. A dla osób, które nie potrafią zapleść warkocza, załączam drobną instrukcję. Wybaczcie za jakość - naprawdę bardzo się starałam ;)

Składniki:- 210 ml ciepłego 
mleka,- 10 g świeżych 
drożdży,- 2 
żółtka,- 50 g rozpuszczonego 
masła,- 45 g 
cukru,- 1 niecała łyżeczka 
soli,- 300 g 
mąki pszennej + więcej do podsypywania,- 50 g 
rodzynek,- dodatkowo: 1 
jajko + 1 łyżka 
wody do posmarowania,- 
płatki migdałowe do posypania.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy 
cukier i ciepłe 
mleko. Mieszamy do rozpuszczenia składników, odstawiamy na chwilę.Dodajemy 
żółtka, 
sól i powolutku 
mąkę (cały czas mieszając trzepaczką). Pod koniec dodajemy 
masło i resztę 
mąki. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy. Podsypujemy 
mąką. Wyrabiamy do elastyczności. Na koniec dodajemy 
rodzynki i zagniatamy do połączenia z 
ciastem. Gdy będzie gotowe, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie, ciasto ponownie zagniatamy (krótko). Dzielimy na 3 równe części i z każdej z nich tworzymy wałek o długości ok. 35 cm. Układamy je obok siebie, w odległości ok. 1-2 cm, zlepiamy końce po jednej stronie i zlepienie wkładamy pod spód. Z tak powstałych wałków pleciemy warkocz (instrukcja poniżej).Końce zlepiamy tak, jak początek i wkładamy pod spód. Gotowy warkocz wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 40 minut pod przykryciem.Po 40 minutach wierzch smarujemy rozbełtanym 
jajkiem, zmieszanym z łyżką 
wody. Posypujemy 
płatkami migdałowymi. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy do złotego koloru. Smacznego!



