ßßß Cookit - przepis na Oszukany arbuz

Oszukany arbuz

nazwa

Wykonanie

Pokazać ? nie pokazać? oto jest pytanie...Zastanawiałam się czy wstawić post..po prostu ciasto-chlebek nie wyszło, a zapowiadało się tak pysznie...oj , ale kury sąsiadki zjadły ze smakiem...Ciasto drożdżowe po prostu mi nie wyszło..drożdże odmówiły mi posłuszeństwa..nie miałam świeżych i dałam suszone, ale chyba były już nie dobre, bo ciasto nie chciało urosnąć..tzn.tylko troszkę urosło..No i powiem tak..pomysł na taką drożdżówkę super, ale w moim wykonaniu do d..y..ale może ktoś się skusi i zrobi takiego oszukanego arbuza..ja na pewno powtórzę i użyję świeżych drożdży.. Pomysł na takiego arbuza znalazłam tutaj .
370 g maki pszennej
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szkl mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
1 żółtko
100 g rodzynek Skworcu
bar wnik spożywczy: zielony i czerwony
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, połowę ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać resztę mleka, żółtko, mąkę, masło i sól. Wyrobić do połączenia składników.Mniej niż połowę ciasta zabarwić na czerwono. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać rodzynki. Resztę ciasta podzielić na pół i jedną część zabarwić na zielono. Trzecią część ciasta wyrobić bez barwienia. Przykryć i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.Białe ciasto rozwałkować i na środek położyć uformowany wałek z czerwonego ciasta. Zawinąć białe ciasto i zlepić brzegi.Rozwałkować zielone ciasto, położyć poprzednie na środek i zlepić brzegi zielonego ciasta.Włożyć do formy zlepieniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 35 - 40 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/oszukany-arbuz.html