Wykonanie
Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na
drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę.
'drożdżowa babka zaparzana'Składniki:- 250g
mąki pszennej- 30g świeżych
drożdży- 80g
masła- 3/4 szklanki
mleka- 4
żółtka- 7-8 łyżek
cukru- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- garść
rodzynek- szczypta
soliMleko podgrzać, odlać 1/4 szklanki i resztę zagotować. Do gotującego się
mleka dodać 1 szklankę
mąki. Energicznie wymieszać i odstawić do wystudzenia.Z
drożdży, 1 łyżeczki
cukru, 1 łyżki
mąki i pozostałego ciepłego
mleka, zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia.
Masło rozpuścić i wystudzić.Do wystudzonej, zaparzonej
mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć
żółtka z
cukrem,
cukrem waniliowym.Do podrośniętego ciasta, dodać utarte
żółtka, szczyptę
soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą
mąkę i dodajemy rozpuszczone
masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut.W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu można babkę obsypać
cukrem pudrem, lukrować czy polać polewą. Ja zostawiłam ją bez niczego i była pyszna!Smacznego!
* przepis pochodzi ze strony 'Mniam Mniam' autor: Anusiaczka