ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Sprawdzą się świetnie na różne okazje, jako deser lub na śniadanie na słodko. Na Wielkanoc warto przygotować tą puszystą, lekką babkę drożdżową. Jeśli przygotujemy ją w automacie do wypieku chleba lub zagnieciemy ciasto w robocie jej przygotowanie zajmie nam tylko kilka chwil. Polecam! :)
Składniki:
2 3/4 szklanki* mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szklanki* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 duże jajka
2 żółtka z dużych jajek
90 g stopionego masła
Dodatkowo:
100 g rodzynek
* szklanka o pojemności 250 ml
Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka i żółtka rozkłócić z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem i wyrabiać ciasto, dolewając stopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Rady: Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej zagnieść je w robocie lub automacie do wypieku chleba, tam również może wyrastać.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/04/babka-drozdzowa-z-rodzynkami.html