ßßß
Składniki:2 3/4 szklanki* mąki pszennejszczypta soli1/2 szklanki* ciepłego mleka30 g świeżych drożdży120 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 duże jajka2 żółtka z dużych jajek90 g stopionego masłaDodatkowo:100 g rodzynek* szklanka o pojemności 250 ml
Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka i żółtka rozkłócić z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem i wyrabiać ciasto, dolewając stopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!Rady: Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej zagnieść je w robocie lub automacie do wypieku chleba, tam również może wyrastać.