Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowe wypieki. Sprawdzą się świetnie na różne okazje, jako deser lub na śniadanie na słodko. Na Wielkanoc warto przygotować tą puszystą, lekką babkę
drożdżową. Jeśli przygotujemy ją w automacie do wypieku
chleba lub zagnieciemy ciasto w robocie jej przygotowanie zajmie nam tylko kilka chwil. Polecam! :)
Składniki:2 3/4 szklanki*
mąki pszennejszczypta
soli1/2 szklanki* ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży120 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 duże
jajka2
żółtka z dużych
jajek90 g stopionego
masłaDodatkowo:100 g
rodzynek* szklanka o pojemności 250 ml
Z ciepłego
mleka,
drożdży, łyżki
mąki i łyżeczki
cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli.
Jajka i
żółtka rozkłócić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do
mąki dodać podrośnięty zaczyn,
jajka z
cukrem i wyrabiać ciasto, dolewając stopione
masło. Pod koniec wyrabiania dodać
rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Smacznego!Rady: Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej zagnieść je w robocie lub automacie do wypieku
chleba, tam również może wyrastać.