Wykonanie
150 g
masła500 ml
mleka50 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
soli150 g
cukruokoło 1 kg
mąki pszennej200g
rodzynkówdo posmarowania: 1
jajko lub masełkoSłodkie co nieco czyli
mleczne buleczki z
rodzynkami - sposób przygotowania: Tłuszcz roztapiamy w garnuszku, dodajemy
mleko i podgrzewamy do temperatury około 37 stopni. Trochę masy musimy odlać do oddzielnego naczynia, by rozpuścić w nim
drożdże.
Potem dodajemy resztę tłuszczu z
mlekiem,
sól,
cukier i około 3/4 przygotowanej
mąki. Wyrabiamy ciasto, dodajemy resztę
mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Teraz czas by urosło - ok 2
razy jego objętości.Tłuszcz roztopić w garnku, dodać
mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim
drożdże. Dodać resztę tłuszczu z
mlekiem,
sól,
cukier i około &; 190; przygotowanej
mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę
mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając
rodzynki.Uformować gładkie i równe kulki (około 70 g każda).Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 2
razy objętość. Gdy wyrośnie wyrabiamy jeszcze raz kilka minut i dodajemy
rodzynki i formujemy kulki. Odstawiamy do urośnięcia. Na koniec smarujemy je
masełkiem.Teraz już tylko pieczemy a w tym czasie szykujemy pyszne
konfitury.Czasem posypuję bułeczki
makiem,
cynamonem.
Konfitur nie robiłam jeszcze w maszynie do
chleba ale chętnie bym zrobiła :)