Wykonanie
By MagicPot, 27 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Po sukcesie z
chlebem i pszennymi bułeczkami przyszła kolej na słodkie maślane bułeczki. Przepis jaki wyciągnęłam z książki mamy chyba nigdy nie został przez nią wypróbowany – podjęłam się wyzwania przygotować coś, czego smaku nie pamiętam z dzieciństwa.Ilość bułeczek jaka powinna wyjść z oryginalnego przepisu powinna wynieść prawie 30 sztuk, dlatego pomniejszyłam proporcje by upiec za pierwszym razem tylko 6 sztuk. Bułeczki wyszły syte, więc
mogę co kilka dni piec chłopakom świeże słodkie maślane bułeczki.250 g
mąki pszennej25 – 30g
cukru125 ml
mleka50g
masła w temperaturze pokojowej5g suchych
drożdży lub 10g świeżych
drożdżyszczypta
soligarść
rodzynekjedno
jajko do posmarowania bułeczekW pierwszej kolejności przygotowałam blat na którym ugniatałam ciasto na bułeczki, tzn. opróżniłam z niepotrzebnych rzeczy i dokładnie umyłam i
wytarłam do sucha.Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i postawiłam w ciepłym miejscu w kuchni (na słońcu).Następnie
mąkę przesiałam przez sitko bezpośrednio na przygotowany blat.
Mleko podgrzałam by było letnie.
Masło podgrzałam w rondelku by było płynnej konsystencji.Do
mąki dodałam
cukier,
drożdże i
sól.Na środku
mąki zrobiłam wgłębienie i powoli wlałam ciepłe
mleko i wymieszałam delikatnie. Następnie dodałam rozpuszczone
masło i
rodzynki i ugniatałam ciasto do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Czasami podsypywałam blat i ręce
mąką by ciasto nie przyklejalo się.Gdy ciasto było jednolitej i zbitej konsystencji, blat podsypałam
mąką i ułożyłam ręcznie wyrobione ciasto, przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia – pamiętajcie by zamknąć okno w kuchni, gdyż
drożdże lubią ciepło i nie lubią przeciągów.Ciasto leżakowało około 2 godzin – powinno podwoić swoją objętość.Następnie ciasto ponownie wyrobiłam – tym razem króciutko i podzieliłam je na sześć równych części. Uformowałam gładkie bułeczki, które ułożyłam na blasze do pieczenia. Przykryłam bułeczki ściereczką i pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 220˚C.Gdy piekarnik był nagrzany, roztrzepałam widecem
jajko w salaterce i posmarowałem bułeczki tuż przed ich włożeniem do piekarnika.Słodkie maślane bułeczki zapiekałam 10 minut. Następnie wyjęłam je i ułożyłam na kratce do przestudzenia.Smacznego!Polecam inne przepisy na domowe
pieczywo: