Wykonanie
Coś na dobry początek dnia :-). Lekko słodkie, maślane bułeczki z
rodzynkami, które - obiecuję - będą smakować nie tylko maluchom...Składniki na około 26 bułeczek:150 g
masła, roztopionego500 ml
mleka20 g suchych
drożdży lub 40 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
soli100 - 150 g
cukruokoło 1 kg
mąki pszennej200 g
rodzynkówUwaga: w składzie bułeczek nie ma
jajek.Do posmarowania:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodając
rodzynki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, formować gładkie i równe bułeczki, około 70 g każda. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut (lub dłużej, powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: ilość składników należy zmniejszyć o połowę, z całości może nie zmieścić się do maszyny.Smacznego :-).