ßßß Cookit - przepis na Bułeczki maślane z rodzynkami

Bułeczki maślane z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Coś na dobry początek dnia :-). Lekko słodkie, maślane bułeczki z rodzynkami, które - obiecuję - będą smakować nie tylko maluchom...
Składniki na około 26 bułeczek:
150 g masła, roztopionego
500 ml mleka
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
100 - 150 g cukru
około 1 kg mąki pszennej
200 g rodzynków
Uwaga: w składzie bułeczek nie ma jajek.
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodając rodzynki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, formować gładkie i równe bułeczki, około 70 g każda. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut (lub dłużej, powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: ilość składników należy zmniejszyć o połowę, z całości może nie zmieścić się do maszyny.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-maslane-z-rodzynkami