Wykonanie
Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Przy
kuchennym stole od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. I nie zawiodłam się. Jest przepyszne! Lekkie, a jednocześnie pełne smaku. Proste w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie. Na pewno zadowoli tych,którym znudziły się tradycyjne
torty z kremami na bazie
masła. Idealne do wieczornej
kawy.
Ciasto:5
jajek wielkości M ( oddzielnie
białka i
żółtka)100 g
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej100 g
mąki pszennejKrem:2 opakowania budyniu ( proszek)
waniliowego100 g
cukru3 łyżki ciemnego
kakao2
żółtka1 l
mleka4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki zimnego
masłaPolewa: ( lub gotowa
polewa czekoladowa)1 tabliczka
czekolady mlecznej1 łyżka
masła1 łyżka
miodu2 łyżki
wody1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej200 g
rodzynek1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki1.
Rodzynki.
Rodzynki namaczamy w 50 ml gorącej
wodzy z 2 łyżkami
rumu i 2 łyżkami
cukru .2. Ciasto.
Białka ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając stopniowo
cukier puder. Nadal mieszając, dodawać po 1
żółtku. Następnie wsypać obie
maki - przesiane. Wymieszać delikatnie łyżka, aby piana nie opadła. Przelać
biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st.Użyłam formy 26 x 19 cm. Upieczony
biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół.3. Krem.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać 250 ml
mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy,
kakao i 4 łyżki
mąki. Pozostałe
mleko zagotować. Do gotującego się
mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy
budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego zimne
masło. Wymieszać.4. Nasączenie i układanie.
Biszkopt można lekko nasączyć. W tym celu w 100 ml gorącej
wody rozpuszczamy 2 łyżki
cukru i dodajemy
rum lub aromat. Najpierw nasączamy delikatnie dolną warstwę ciasta, polewając łyżką. Na ciasto wykładamy równa warstwą połowę
dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarowując. Następnie wlewamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową ciasta i powarzmy wszystkie czynności: nasączenie -
dżem - krem. Na końcu układamy równa warstwę odsączonych na sicie
rodzynek.5. Polewa.W rondlu rozpuszczamy połamaną na kawałki
czekoladę wraz z
masłem i
miodem. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy
wodę i cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Kiedy
czekolada zamieni się w jednolita masę, dodajemy 1/2 łyżeczki
maki ziemniaczanej, energicznie mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. ( można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast). Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na
rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.