Wykonanie
            Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Przy 
kuchennym stole od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. I nie zawiodłam się. Jest przepyszne! Lekkie, a jednocześnie pełne smaku. Proste w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie. Na pewno zadowoli tych,którym znudziły się tradycyjne 
torty z kremami na bazie 
masła. Idealne do wieczornej 
kawy.

Ciasto:5 
jajek wielkości M ( oddzielnie 
białka i 
żółtka)100 g 
cukru pudru1 łyżka 
mąki ziemniaczanej100 g 
mąki pszennejKrem:2 opakowania budyniu ( proszek) 
waniliowego100 g 
cukru3 łyżki ciemnego 
kakao2 
żółtka1 l 
mleka4 łyżki 
mąki pszennej2 łyżki zimnego 
masłaPolewa: ( lub gotowa 
polewa czekoladowa)1 tabliczka 
czekolady mlecznej1 łyżka 
masła1 łyżka 
miodu2 łyżki 
wody1/2 łyżeczki 
mąki ziemniaczanej200 g 
rodzynek1 słoik 
dżemu z czarnej porzeczki1. 
Rodzynki.
Rodzynki namaczamy w 50 ml gorącej 
wodzy z 2 łyżkami 
rumu i 2 łyżkami 
cukru .2. Ciasto.
Białka ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając stopniowo 
cukier puder. Nadal mieszając, dodawać po 1 
żółtku. Następnie wsypać obie 
maki - przesiane. Wymieszać delikatnie łyżka, aby piana nie opadła. Przelać 
biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st.Użyłam formy 26 x 19 cm. Upieczony 
biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół.3. Krem.
Żółtka utrzeć z 
cukrem. Dodać 250 ml 
mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy, 
kakao i 4 łyżki 
mąki. Pozostałe 
mleko zagotować. Do gotującego się 
mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy 
budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego zimne 
masło. Wymieszać.4. Nasączenie i układanie.
Biszkopt można lekko nasączyć. W tym celu w 100 ml gorącej 
wody rozpuszczamy 2 łyżki 
cukru i dodajemy 
rum lub aromat. Najpierw nasączamy delikatnie dolną warstwę ciasta, polewając łyżką. Na ciasto wykładamy równa warstwą połowę 
dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarowując. Następnie wlewamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową ciasta i powarzmy wszystkie czynności: nasączenie - 
dżem - krem. Na końcu układamy równa warstwę odsączonych na sicie 
rodzynek.5. Polewa.W rondlu rozpuszczamy połamaną na kawałki 
czekoladę wraz z 
masłem i 
miodem. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 
wodę i cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Kiedy 
czekolada zamieni się w jednolita masę, dodajemy 1/2 łyżeczki 
maki ziemniaczanej, energicznie mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. ( można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast). Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na 
rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.