ßßß Cookit - przepis na Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

Rodzynkowiec, Biszkopt z budyniem czekoladowym i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Przy kuchennym stole od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. I nie zawiodłam się. Jest przepyszne! Lekkie, a jednocześnie pełne smaku. Proste w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie. Na pewno zadowoli tych,którym znudziły się tradycyjne torty z kremami na bazie masła. Idealne do wieczornej kawy.
Ciasto:
5 jajek wielkości M ( oddzielnie białka i żółtka)
100 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
Krem:
2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego
100 g cukru
3 łyżki ciemnego kakao
2 żółtka
1 l mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki zimnego masła
Polewa: ( lub gotowa polewa czekoladowa)
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g rodzynek
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1. Rodzynki.
Rodzynki namaczamy w 50 ml gorącej wodzy z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru .
2. Ciasto.
Białka ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając stopniowo cukier puder. Nadal mieszając, dodawać po 1 żółtku. Następnie wsypać obie maki - przesiane. Wymieszać delikatnie łyżka, aby piana nie opadła. Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st.
Użyłam formy 26 x 19 cm. Upieczony biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół.
3. Krem.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy, kakao i 4 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego zimne masło. Wymieszać.
4. Nasączenie i układanie.
Biszkopt można lekko nasączyć. W tym celu w 100 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki cukru i dodajemy rum lub aromat. Najpierw nasączamy delikatnie dolną warstwę ciasta, polewając łyżką. Na ciasto wykładamy równa warstwą połowę dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarowując. Następnie wlewamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową ciasta i powarzmy wszystkie czynności: nasączenie - dżem - krem. Na końcu układamy równa warstwę odsączonych na sicie rodzynek.
5. Polewa.
W rondlu rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem i miodem. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy wodę i cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Kiedy czekolada zamieni się w jednolita masę, dodajemy 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej, energicznie mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. ( można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast). Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/11/Rodzynkowiec-Biszkopt-z-budyniem-czekoladowym-i.html