ßßß
Biszkopt ciemny:2 jaja1/4 szklanki cukru1/4 szklanki mąki pszennej1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki ciemnego kakaoKrem:5 żółtek2 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej250 g masła1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki esencji waniliowejPianka waniliowa5 białek4 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowejDodatkowo:czekoladaUpiec biszkopt: białka ubić dodając cukier i pod koniec dodawać przesiane mąki i kakao delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Upiec w temp. 160°C.Szklankę mleka zmiksować z mąką i żółtkami.Resztę mleka zagotować i na gotujące wlać rozrobiony budyń.Gotować chwilę do powstania gęstego budyniu. Odstawić do ostudzenia.Masło utrzeć z cukrem, dodawać partiami ostudzony budyń i na końcu esencję waniliową.Krem wyłożyć na ostudzony biszkopt.Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.Białka ubić na sztywno dodając cukier.Napęczniałą żelatynę podgrzać i rozpuścić po czym dodać do piany energicznie ubijając mikserem.Do piany dodać esencję waniliową i wymieszać.Piankę wyłożyć na masę budyniową i odłożyć do lodówki.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na wierzch ciasta.
