Wykonanie
Pyyyszny sernik dla miłośników karmelu i orzeszków. Znaleziony na blogu u Majanki, jednak zmodyfikowany, by był mocno, mocno, mocniej snickersowy! Jak pieczemy sernik, to kalorii nie będziemy liczyć.. A przed nami długi weekend, więc na 3 dni rozpusty musi wystarczyć ;-). Polecam!Składniki na kruchy spód:1,5 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru125 g
masła, zimnego2
żółtka1 łyżka
wody1,5 łyżki
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki szybko zagnieść lub zmiksować w malakserze. Zrobić kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę.Po tym czasie formę kwadratową o
boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wcisnąć w spód, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC.Masa serowa:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie6
jajek (osobno
białka i
żółtka)1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka zmiksować do białości z
cukrem. Dodać pozostałe składniki (oprócz snickersów i
białek), zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Dodać pokrojone batoniki, wymieszać.Na sam koniec ubić
białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą
serową. Masę
serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Na dekorację:masa kajmakowa z puszki, ilość wedle uznaniasnickersy, pokrojone na drobne kawałki
polewa czekoladowa lub słone orzeszki, opcjonalniePrzed podaniem sernik udekorować.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .