ßßß
Uczciwa kostka sernika.. Jak nadchodzi weekend trudno marzyć o czymś innym. Skoro można spełniać swoje marzenia, czemu nie? Przepis na idealny, tradycyjny sernik brzoskwiniowy na kruchym cieście i z pianką pochodzi z blogu Ani 'Na miotle', a poleciła mi go Astrovera. Dziękuję :-).Składniki na ciasto:250 g masła, zimnego3 łyżki cukru pudru5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczenia3 szklanki mąki pszennejWszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).Składniki na masę serową:1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego125 g masła3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)1 szklanka drobnego cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.Ponadto:brzoskwinie w syropie, w puszce (zużyłam 3 puszki po 400 g każda - można oczywiście dać mniej, ile lubicie)5 białek3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekówBrzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części.W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany.Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.Najsmaczniejszy na drugi dzień.Smacznego :-).