ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasza majówka ? spędzacie ją w domku czy gdzieś na wyjeździe ? u nas plany się troszku zmieniły ze względu na choróbsko - dopadła nas angina i majówkę spędzamy w domku. Ale ma to swoje dobre strony, odpoczywamy, mamy czas na nadrobienie rożnych zaległości i mamy czas dla siebie. Ostatnio w pracy koleżanka przyniosła do kawki pyszny sernik z brzoskwiniami i wzięłam od niej przepis i go upiekłam - jest ze strony Moje Wypieki. Polecam go wam bo jest naprawdę pyszny, puszysty i mokry a nie suchy. Do kawki idealny. Tak więc my siedzimy sobie w domku, zajadamy serniczek i odpoczywamy.
Miłego dnia kochani i miłej majówki no i cudnej pogody bo u nas zdecydowanie się ona popsuła. I zapraszam na serniczek.
Składniki:
ciasto
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 510 mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
- 125 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 kg twarogu półtłustego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- puszka brzoskwiń
- 5 białek (co nam zostały z ciasta)
- 150 g drobnego cukru
Przygotowujemy ciasto - do miski wkładamy zimne masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę - wyrabiamy ciasto - ja zrobiłam to w mikserze za pomocą mieszadła. Ciasto dzielimy na dwie części i robimy kulki, które chowamy do woreczków i do zamrażalnika. Tak muszą poleżeć około 2 godzin.
Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na spód połowę ciasta na tarce i lekko dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15 minut.
Przygotowujemy masę serową - do miksera wkładamy masło i miksujemy je z cukrem. Dodajemy jajka i porcjami twaróg (twaróg wcześniej rozdrobniłam widelcem) oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż masa się połączy.
Masę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy pokrojone brzoskwinię.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania cukier. Przekładamy ją na brzoskwinię i równo rozprowadzamy.
Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego !!!
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/05/sernik-z-brzoskwiniami.html