ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami I

Sernik z brzoskwiniami I

nazwa

Wykonanie

Przepis z tej strony.
Składniki:
ciasto:
3 szklanki maki pszennej
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g schłodzonego masła
5 żółtek
masa:
500 g twarogu śmietankowego w kostce
100 g miękkiego masła
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
2 jajka
beza:
5 białek
1 szklanka cukru
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do posypania
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojone na małe kawałki masło. Rozcierać składniki mikserem, aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, dodać żółtka i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części (jedną nieco większą od drugiej) i włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Ciasto można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser, masło, budyń, cukier zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę, aż połączą się z masą. Masę wyłożyć na spód ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca wyłożyć ją na brzoskwinie. Na wierzch piany zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut na złoty kolor.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/06/sernik-z-brzoskwiniami.html