Wykonanie
Coś dla miłośników batonu Snickers!Połączenie orzeszków, karmelu i pysznego sernika- niebo w gębie...Ten sernik z pewnością zyska
grono wielbicieli.*przepis zmodyfikowałam, oryginalny pochodzi z n iezawodnych moich wypiekówSkładniki:Spód:1,5 szklanki
mąki6-7 łyżek
cukru pudru,130 g
masła,3
żółtka,3 łyżeczki
wody,2 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPołączyć wszystkie składniki, zagnieść i umieścić w lodówce na minimum 40 min. Następnie wysmarować formę
masłem, opruszyć
bułką tartą i wgnieść ciasto w spód, ponakłuwać widelcem. Piec 10-12 min w temperaturze 170 stopni.Sernik:750 g zmielonego
twarogu półtłustego,7
jajek (osobno
białka i
żółtka),1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej,łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżka
mąki ( dałam krupczatkę),1 łyżka ekstraktu z
wanilii,1 i 1/3 szklanki
cukru pudru,5 snickersów 50 g pokrojonych na drobne kawałkiDekoracja:puszka
mleka skondensowanego (słodzonego),snickersy- dowolna ilośćWykonanie:
Jajka wraz z
masłem utrzeć do białości, dodać
twaróg, ekstrakt z
wanilii,
żółtka, obie
mąki i
proszek do pieczenia. Następnie w osobnej misce ubić
białka, połączyć z masą.Całość wylać na podpieczony spód. Piec 50-60 min w 180 stopniach. W międzyczasie gotować puszkę
mleka skondensowanego przez ok 2,5 h ( ważne by
woda całkowicie przykrywała puszkę), przed otwarciem ostudzić. ,,Karmel" przełożyć do rękawa cukierniczego. Przy jego pomocy ozdobić sernik, następnie posypać kawałkami snickersów.Smacznego!