ßßß
Coś dla miłośników batonu Snickers!Połączenie orzeszków, karmelu i pysznego sernika- niebo w gębie...Ten sernik z pewnością zyska grono wielbicieli.*przepis zmodyfikowałam, oryginalny pochodzi z n iezawodnych moich wypiekówSkładniki:Spód:1,5 szklanki mąki6-7 łyżek cukru pudru,130 g masła,3 żółtka,3 łyżeczki wody,2 łyżki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPołączyć wszystkie składniki, zagnieść i umieścić w lodówce na minimum 40 min. Następnie wysmarować formę masłem, opruszyć bułką tartą i wgnieść ciasto w spód, ponakłuwać widelcem. Piec 10-12 min w temperaturze 170 stopni.Sernik:750 g zmielonego twarogu półtłustego,7 jajek (osobno białka i żółtka),1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżka mąki ( dałam krupczatkę),1 łyżka ekstraktu z wanilii,1 i 1/3 szklanki cukru pudru,5 snickersów 50 g pokrojonych na drobne kawałkiDekoracja:puszka mleka skondensowanego (słodzonego),snickersy- dowolna ilośćWykonanie:Jajka wraz z masłem utrzeć do białości, dodać twaróg, ekstrakt z wanilii, żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie w osobnej misce ubić białka, połączyć z masą.Całość wylać na podpieczony spód. Piec 50-60 min w 180 stopniach. W międzyczasie gotować puszkę mleka skondensowanego przez ok 2,5 h ( ważne by woda całkowicie przykrywała puszkę), przed otwarciem ostudzić. ,,Karmel" przełożyć do rękawa cukierniczego. Przy jego pomocy ozdobić sernik, następnie posypać kawałkami snickersów.Smacznego!


