Wykonanie
Miodownik, czeski, i jeszcze kilka nazw by się znalazło dla tego smacznego ciasta. Tym razem w wersji świątecznej, czyli z nutką aromatycznych przypraw piernikowych.
Składniki:ciasto:4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru100 g
masła (
margaryny) roztopionej3 duże łyżki
miodu prawdziwego3 całe
jajka1 łyżka
sody oczyszczonejtorebka
przyprawy do piernikamasa:1 kostka
margaryny1 szklanka
cukrupół litra
mleka1 szklanka
kaszy mannydodatkowo:słoik
powideł śliwkowych, polewaSkładniki na ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i każdą z nich oddzielnie upiec. Ja wałkowałam każdą część na papierze do pieczenia (bo placki są bardzo cienkie) i nie miałam problemu z przenoszeniem do blaszki. Blaszka miała wymiary standardowe czyli 36 x 25. Każdy placek piekłam około 15 minut w 180 stopniach.
Na masę: gotujemy
mleko, powoli wsypujemy
kaszę mannę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, ja dodałam
kaszę mannę błyskawiczną. Pod koniec gotowania wsypuję
cukier i wszystko dokładnie mieszam, odstawiam by wystygła.Gdy
kasza jest już zimna (pamiętajmy o tym że gdy stygnie musimy ją często mieszać by nie zrobił się kożuch), dodajemy
margarynę i ucieramy na puszystą masę.Masę dzielimy na 3 części i smarujemy nią placki, czyli pierwszy placek, masa na to posmarowany od
spodu powidłami śliwkowymi następny placek, który kładziemy stroną z powidłami do masy i tak postępujemy z następnymi warstwami.Całość polewamy ulubioną
polewą czekoladową. Mi zostało pół szklanki
śmietany 36 % więc ją ubiłam i połączyłam z kilkoma kawałkami rozpuszczonej na parze
czekolady mlecznej i białej.