Wykonanie
Piernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt.
składniki na prostokątną formę 29 cm na 16 cm200g
masła500 g
miodu naturalnego1 i 1/2 szklanki
cukru kryształu1 kg
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka3
jajka3 opakowania
przyprawy do piernika ( po 40 g)3 łyżeczki
kakao3 łyżeczki
sody oczyszczonej300 g
powideł śliwkowychpolewa200 g
margaryny2 łyżki
cukru kryształu3 łyżeczki
kakao2
jajkaprzepisl etapW rondelku na małym ogniu rozpuszczamy
masło , dodajemy
miód i
cukier. Podgrzewamy , stale mieszając aż wszystkie składniki się rozpuszczą . Całość odstawiamy z ognia do wystudzenia .Do wystudzonej masy miodowej dodajemy
mąkę ,
mleko,
jajka, wsypujemy
przyprawę do piernika ,
kakao i
sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy najlepiej mieszadłami z miksera.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki .ll etapPo 2 tygodniach ciasto wyjmujemy z lodówki, podsypujemy
mąką i bardzo dokładnie wyrabiamy.Ciasto będzie dość twarde i gęste .Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy .Płaty ciasta przekładamy kolejno do wyłożonej folią aluminiową formy i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.Upieczone i wystudzone płaty ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi.Tak przygotowany piernik odstawiamy na 3 dni, po tym czasie powinien skruszeć i zmięknąć.lll etapPo 3 dniach przygotowujemy polewę.
Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy
cukier i
kakao. Wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia. Do gorącej polewy wbijamy 2
jajka i całość intensywnie mieszamy.Tak przygotowaną polewą polewamy piernik .Piernik staropolski przechowywany w lodówce długo zachowuje świeżość.