Wykonanie
Share the post "Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam"Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z
gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udaćPolecam!
Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo jak w przypadku innych potraw, gdzie garść składnika w tą czy w tamtą nie ma specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna.
Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym (śliczna!) Oprócz tego, że bardzo przyjemna dla oka jest też lekka i zrobiona ze szkła hartowanego co ułatwia utrzymanie jej w czystości. Posiada wiele innych przydatnych funkcji jak zmiana jednostki z gramów na mililitry, obciążenie do 5 kg i tarowanie. Jednak najważniejszą jej funkcją jest dokładność pomiaru, która wynosi 1 g i to, że sama wyłącza się po 60 sekundach bezczynności (często zapominam, a szkoda baterii).Waga ta jest niedroga i dostępna w 9 kolorach, dla każdego coś dobrego. Jest świetnym pomysłem na prezent!
Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%.Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w
polewie czekoladowej, na który przepis dostałam od koleżanki z pracy (dzięki Kinga! :)). Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny!
Scroll down for recipe in EnglishŁatwy piernik z powidłami(1 keksówka 20cm x 11 cm)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1
jajko125 g
margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)250 g
powideł śliwkowych1 szklanka
mleka2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonejmasło do nasmarowania formy½ szklanki
powideł śliwkowych do przełożeniaSkładniki na polewę:100 g
gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości
kakao)50 g
masłaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść
masłem przygotowaną formę do pieczenia.W misce miksera umieść
jajko z
cukrem i ubij do białości.Następnie cały czas miksując dodawaj
margarynę, powidła,
mleko,
kakao,
sodę,
przyprawę do piernika i na koniec po trochu
mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy, przekrój go wzdłuż na pół, rozsmaruj równomiernie powidła i ponownie złóż obie połówki ciasta.W celu przygotowania polewy, rozpuść
czekoladę wraz z
masłem w kąpieli
wodnej lub rozpuść w mikrofalówce i dokładnie wymieszaj, następnie polej nią równomiernie piernik.Smacznego!
English versionEasy gingerbread with plum jam(1 baking pan 20 cm x 11 cm)Ingredients:2 cups all-purpose
flour1 cup sugar1 egg125 g of
margarine (dissolved and cooled)250 g plum jam1 cup milk2 teaspoons cocoa2 teaspoons gingerbread spice mix1 teaspoon baking
sodabutter for greasing½ cup of plum jamIngredients for chocolate glaze:100 g dark chocolate (min. 60% cocoa)50 g of butterPreparation:Preheat the oven to 180 °C. Grease prepared baking pan.In a bowl of standing mixer, place the egg with the sugar and
whisk until light and fluffy.While mixing add
margarine, milk, jam, cocoa, baking
soda, gingerbread spice mix and gradually
flour. Mix until smooth.
Pour the batter into prepared baking pan and place in the oven. Bake for 50-60 minutes or until dry toothpick. Remove from oven and allow to cool, then remove from the
mold, the cross it lengthwise in half. Spread evenly the ½ cup of plum jam and place other half on the top.To prepare the topping, dissolve the chocolate with the butter in a water bath or dissolve in the microwave, stir well, then spread on the
cake.Enjoy!
Share the post "Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam"