Wykonanie
Piernik to ciasto, które kojarzy się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia.Ten staropolski, należy zacząć przygotowywać nawetkilka tygodni przed wigilią...Dla tych, którzy o tym zapomnieli lub po prostu nie
mieli czasu na wcześniejsze jego przygotowanie- proponuję piernik last minut, który możemy zrobićnawet kilka godzin przed jego spożyciem! :-)Piernik ten jest aromatyczny, puszysty i bardzo smaczny!Oczywiście możemy go polukrować, oblać
czekoladą czy przełożyć powidłami,ale
daję słowo, że sam w sobie jest równie pyszny! :)Wypróbujcie w tym roku!
Potrzebujemy (keksówka 30 x 12 cm):4 szklanki
mąki pszennej250 g
margaryny1,5 szklanki
cukru2
jajka2 szklanki
mleka2 łyżeczki
sody4 łyżki
kakaoprzyprawę do piernika3 łyżeczki
cynamonuKrok po kroku:W rondelku zagotowujemy
margarynę,
kakao,
cukier i
mleko. Następnie lekko studzimy.Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Mąkę,
cynamon,
przyprawę i
sodę przesiewamy do dużej miski.Zagotowaną masę przelewamy do miski z
mąką. Dodajemy
jajka i dokładnie wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. Możemy do tej czynności użyć miksera.Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.Pieczemy przez 45 minut.Opcjonalnie lukrujemy, oblewamy
czekoladą lub przekładamy powidłami.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w akcjach: