ßßß
 
            
         Tradycyjny murzynek z dodatkiem przypraw korzennych. Ciasto bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne (dzięki dodatkowi dżemu lub powideł śliwkowych) i długo utrzymuje świeżość. Bardzo proste w wykonaniu, a smak zadowoli wszystkich :-).Składniki:125 g masła lub margaryny do pieczenia3 jajka2 szklanki mąki pszennej1 - 1,5 szklanki cukru1 szklanka mleka5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego2 łyżeczki zmielonego cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy do piernika5 łyżeczek kakao (lub więcej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cynamon, sodę, przyprawę do piernika - przesiać, odłożyć.W garnuszku - cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać rózgą kuchenną. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką.Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C w formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem) do tzw. suchego patyczka. Polać polewą kakaową.Polewa kakaowa:2 łyżki masła4 łyżki cukru3 łyżki kakao5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku - masło roztopić, dodać cukier, kakao, kremówkę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Polewa gęstnieje stygnąc, więc dopiero gęstą udekorować ciasto.Smacznego :-).
Tradycyjny murzynek z dodatkiem przypraw korzennych. Ciasto bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne (dzięki dodatkowi dżemu lub powideł śliwkowych) i długo utrzymuje świeżość. Bardzo proste w wykonaniu, a smak zadowoli wszystkich :-).Składniki:125 g masła lub margaryny do pieczenia3 jajka2 szklanki mąki pszennej1 - 1,5 szklanki cukru1 szklanka mleka5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego2 łyżeczki zmielonego cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy do piernika5 łyżeczek kakao (lub więcej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cynamon, sodę, przyprawę do piernika - przesiać, odłożyć.W garnuszku - cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać rózgą kuchenną. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką.Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C w formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem) do tzw. suchego patyczka. Polać polewą kakaową.Polewa kakaowa:2 łyżki masła4 łyżki cukru3 łyżki kakao5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku - masło roztopić, dodać cukier, kakao, kremówkę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Polewa gęstnieje stygnąc, więc dopiero gęstą udekorować ciasto.Smacznego :-).