Wykonanie
Tradycyjny murzynek z dodatkiem przypraw korzennych. Ciasto bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne (dzięki dodatkowi
dżemu lub
powideł śliwkowych) i długo utrzymuje świeżość. Bardzo proste w wykonaniu, a smak zadowoli wszystkich :-).Składniki:125 g
masła lub
margaryny do pieczenia3
jajka2 szklanki
mąki pszennej1 - 1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mleka5 łyżek powideł lub
dżemu śliwkowego2 łyżeczki zmielonego
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy do piernika5 łyżeczek
kakao (lub więcej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
cynamon,
sodę,
przyprawę do piernika - przesiać, odłożyć.W garnuszku -
cukier wymieszać z
kakao, dodać
mleko i wymieszać. Dodać
masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą,
cynamonem i
przyprawą do piernika - wymieszać rózgą kuchenną. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać
żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C w formie wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką pszenną (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem) do tzw. suchego patyczka. Polać polewą
kakaową.Polewa
kakaowa:2 łyżki
masła4 łyżki
cukru3 łyżki
kakao5 łyżek
śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku -
masło roztopić, dodać
cukier,
kakao, kremówkę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Polewa gęstnieje stygnąc, więc dopiero gęstą udekorować ciasto.Smacznego :-).