Wykonanie
Ten piernik to jeden z moich pewniaków- zawsze się udaje. Pięknie wyrasta i jest pulchniutki. A dodatkową jego zaletą jest to, że długo pozostaje świeży i wilgotny. Ja upiekłam go na wyjazd nad morze a
potem na miejscu pokroiłam na kromeczki i posmarowałam je powidłami. Nie wyschnął nawet trzeciego dnia, chociaż stał na
stole bez przykrycia.*na dużą keksówkęSkładniki:4 szklanki
mąki250 g
masła lub
margaryny1,5 szklanki
cukru2
jajka2 szklanki
mleka2 łyżeczki
sody4 łyżki
kakao1 opakowanie
przyprawy do piernika3 łyżeczki
cynamonuMleko,
kakao,
masło i
cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić.
Mąkę połączyć z
cynamonem,
przyprawą i
sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy
kakaowej, wbić
jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około godziny w 180*C.Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem lub przekładać powidłami lub kremami.