ßßß
Ten piernik to jeden z moich pewniaków- zawsze się udaje. Pięknie wyrasta i jest pulchniutki. A dodatkową jego zaletą jest to, że długo pozostaje świeży i wilgotny. Ja upiekłam go na wyjazd nad morze a potem na miejscu pokroiłam na kromeczki i posmarowałam je powidłami. Nie wyschnął nawet trzeciego dnia, chociaż stał na stole bez przykrycia.*na dużą keksówkęSkładniki:4 szklanki mąki250 g masła lub margaryny1,5 szklanki cukru2 jajka2 szklanki mleka2 łyżeczki sody4 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika3 łyżeczki cynamonuMleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, przyprawą i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około godziny w 180*C.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem lub przekładać powidłami lub kremami.