ßßß Cookit - przepis na piernik z dwóch jajek

piernik z dwóch jajek

nazwa

Wykonanie

Ten piernik to jeden z moich pewniaków- zawsze się udaje. Pięknie wyrasta i jest pulchniutki. A dodatkową jego zaletą jest to, że długo pozostaje świeży i wilgotny. Ja upiekłam go na wyjazd nad morze a potem na miejscu pokroiłam na kromeczki i posmarowałam je powidłami. Nie wyschnął nawet trzeciego dnia, chociaż stał na stole bez przykrycia.
*na dużą keksówkę
Składniki:
4 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
1,5 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżeczki cynamonu
Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, przyprawą i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około godziny w 180*C.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem lub przekładać powidłami lub kremami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/06/piernik-z-dwoch-jajek.html