Wykonanie
Pomysł na to ciasto powstał pod wpływem konieczności zrobienia ciasta na szybko. Nazwałam go tak, bo to połączenie kilku pomysłów i ciasto choć można powiedzieć "
dziwne" wyszło pyszne. W zasadzie to powinno się nazywać "resztkowiec" lub coś w tym stylu, bo powstało z tego co akurat było w domu.
Ciasto:2 szklanki
mąki1/2 kostki
margaryny1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka1 łyżeczka
sody2 łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu1
jajkoMleko,
kakao,
margarynę,
cukier i
przyprawę zagotować, wystudzić. Dodać resztę składników, zmiksować. Piec ok 30 minut w 180*C. Po ostudzeniu przekroić. Na dużą blachę lepiej zrobić z 1.5 porcji, jedna porcja wystarcza na małą kwadratową blachę, inaczej ciasto będzie za niskie i nie da się przekroić.Krem:1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru25 dag
margarynycukier waniliowy2 szklanki
mleka w proszku pełnego (nie to granulowane odtłuszczone, bo wtedy krem jest bez smaku, najlepsze takie w
granatowym opakowaniu)
Mleko zagotować z
cukrem, ostudzić.
Margarynę utrzeć do białości, dodawać na przemian po łyżce
mleka w proszku i wystudzonego
mleka z
cukrem.Przekrojone ciasto przełożyć 3/4 kremu, resztę na wierzch, posypać prażonym
kokosem.
Kokos:50 g
kokosu i 2 łyżki
cukru zrumienić na 2 łyżkach
masła.